Meierisektor

Diskusjonen rundt de konkurransefremmende tiltakene i meierisektoren har sørget for en rimelig frisk debatt, i forkant av evalueringen av ordningen. I dag ble rapporten overlevert til departementet.

Rapport om konkurransefremmende tiltak i meierisektoren lagt fram

Landbruks- og matdepartementet har i dag mottatt rapporten med evaluering av de konkurransefremmende tiltakene i meierisektoren. Høringsfristen er allerede 27. januar.

Publisert Sist oppdatert

­Rapporten er utarbeidet av Landbruksdirektoratet, med bistand fra Konkurransetilsynet.

Siden «melke­forliket» i 2007 har tre konkurransefremmende tiltak blitt finansiert gjennom den såkalte prisutjev­nings­ordningen for melk:

  • differensierte avgifter og tilskudd
  • et særskilt distribusjonstilskudd for flytende produkter
  • spesiell kapitalgodtgjørelse for meierier med egne leverandører

Evaluering hvert femte år

En sentral del av melkeforliket var at de konkurransefremmende tiltakene skulle evalueres hvert femte år. Det ble gjort i både 2012 og 2017. Det var derfor naturlig med en ny evaluering i 2022, opplyser landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

– Vi sender nå rapporten på høring. Som en del av høringsprosessen vil jeg invitere aktørene til møter for å gi innspill direkte til meg, i tillegg til skriftlige innspill. Jeg ser fram til å sette meg inn i rapporten og den vil sammen med høringsrunden være viktig for videre arbeid med saken, sier hun.

Debatten rundt PU-ordningen for melk

I forbindelse med arbeidet med utredningen har Landbruksdirektoratet mottatt flere til dels omfattende notater og betenkninger fra referansegruppens medlemmer.

Hovedpunktene fra disse innspillene er innarbeidet i rapporten, men en del har det ikke vært hensiktsmessig å inkludere, skriver direktoratet. Organisasjonene i referansegruppen ble derfor gitt mulighet til å utdype sitt syn i notater på inntil ti sider. Landbruksdirektoratet mottok tre slike notater.

Forfatterne er:

  • Q-Meieriene AS
  • Synnøve Finden AS
  • Uavhengige Meieriers Landsforening.
Powered by Labrador CMS