Nyheter

Fortsatt svak konkurranse i meierimarkedet

Konkurransen i det norske meierimarkedet er svak, fastslår Konkurransetilsynet, som mener det fortsatt er behov for konkurransefremmende tiltak.

Publisert Sist oppdatert

­Høy markedskonsentrasjon og Tines generelt sterke markedsposisjoner i samtlige meierimarkeder, tilsier at konkurransen fremdeles er svak, og at det vil være behov for konkurransefremmende tiltak i næringen, skriver Konkurransetilsynet i dagligvarerapporten som ble lagt frem onsdag.

Ingen nye aktører

Tilsynet mener den svake konkurransen i meierimarkedene understøttes av at ingen nye større aktører har etablert seg i næringen de siste 15 årene.

«I tillegg til at tilskudd kan være viktig for å videreutvikle konkurransen i meierimarkedene, er det viktig å understreke at flere av dagens tiltak helt eller delvis har hatt en begrunnelse i konkrete strukturulemper. I vurderingen av de konkurransefremmende tiltakene er det derfor sentralt å vurdere om strukturulempene fortsatt er til stede i samme omfang som tidligere», heter det i rapporten.

Konkurransetilsynet presiserer at det ikke har konkludert endelig om dagens konkurransefremmende tiltak bør videreføres eller om det er behov for nye og/eller endrede tiltak. Tilsynet vil foreta en nøye vurdering av disse spørsmålene i høringsrunden til rapporten fra Landbruksdirektoratet om prisutjevningsordningen for melk.

Det er sistnevnte ordning som har skapt brudulje mellom Tine og konkurrentene Q-meieriene og Synnøve Finden de siste ukene.

Prisutjevningsordningen for melk har siden 2007 inneholdt tre konkurransefremmende tiltak for meierinæringen. Tiltakene har hatt som siktemål å styrke konkurransen i meierimarkedene og gi Tines konkurrenter bedre marginer, som blant annet kan gi styrkede insentiver til å drive innovasjon og produktutvikling.

Samtidig kan de tre konkurransefremmende tiltakene anses som kompensasjon for ulike former for konkurranseulemper Tines konkurrenter har i konkurransen med Tine.

Skal evalueres hvert femte år

Ved etableringen av de konkurransefremmende tiltakene ble det lagt til grunn at de skal evalueres hvert femte år, og siste evaluering ble gjort i 2017. I brev 19. april 2022 fikk Landbruksdirektoratet i oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet å gjennomføre en ny evaluering i 2022.

Landbruksdirektoratet skal utarbeide en rapport om de konkurransefremmende tiltakene, som skal leveres til Landbruks- og matdepartementet innen 15. desember 2022. De tre konkurransefremmende tiltakene er spesiell kapitalgodtgjørelse, særskilt distribusjonstilskudd, samt differensierte avgifter og tilskudd.

Powered by Labrador CMS