Kristine Aasheim, styreleder i Q-Meieriene

– Innretningen av forslaget er gjort på en måte som rammer Q-Meieriene spesielt, den eneste reelle konkurrenten til Tine på melk, mener Kristine Aasheim, styreleder i Q-Meieriene. Foto: Q-Meieriene

Q-Meieriene: – Regjeringen svikter forbrukerne

Publisert: 2. april 2023 kl 22.51
Oppdatert: 14. april 2023 kl 08.49

­Fredag ble det kjent at landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) går inn for å fjerne distribusjonstilskuddet til Tines konkurrenter – Q-Meieriene og Røros Meieri.

Kristine Aasheim, administrerende direktør i Kavli Norge og styreleder i Q-Meieriene, poengterer at regjeringen med dette sier ja til mindre konkurranse for 15 prosent av folks handlekurv.

– Trist lesing

– Fredagens pressemelding fra Landbruksdepartementet om endringer i konkurransefremmende tiltak i meierisektoren er derfor trist lesing for mange norske forbrukere, mener hun.

«Forbrukerne vil med regjeringens forslag oppleve svekket konkurranse, høyere priser, mindre mangfold og en meierisektor hvor Tines konkurrenter verken har mulighet eller evne til å investere og innovere», heter det i pressemeldingen som Q-Meieriene sendte ut sent på fredag.

– Ignorerte alle faglige råd

«Alle faglige råd fra Landbruksdirektoratet, Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet om å videreføre eller styrke tiltakene er fullstendig ignorert. I tillegg varsler regjeringen grepene uten at verken forslag, vurderinger eller begrunnelser er offentliggjort», heter det videre i meldingen.

Saken fortsetter under annonsen

 

«Regjeringen varsler grepene uten at verken forslag, vurderinger eller begrunnelser er offentliggjort.»

 

«Dette vitner om en statsråd som verken tar hensyn til faglige råd eller aktørenes behov for forutsigbarhet», mener Q-Meieriene.

– Svært skuffet

«Q-Meieriene er svært skuffet over regjeringens forslag. Innretningen er også gjort på en måte som rammer Q-Meieriene spesielt, den eneste reelle konkurrenten til Tine på melk. Alle andre meieriaktører kjøper sin melk fra Tine, uten å ha egne melkeprodusenter», skriver meieriet videre.

«Dette forslaget er dermed et målrettet grep for å gjeninnføre Tines monopol i norsk meierisektor», mener Q-Meieriene.

Saken fortsetter under annonsen

– Kan få irreversible konsekvenser

«Q-Meieriene er blitt vant til å kjempe for forbrukerne og tilværelsen. Den kampen fortsetter med full styrke. Vi setter nå vår lit til at høringsprosessen blir reell, og at regjeringen til slutt innser at deres forslag kan få irreversible negative konsekvenser for forbrukernes prisnivå, innovasjon og mangfold», understrekes det i pressemeldingen.

«Vi legger derfor til grunn at regjeringen, samlet etter høringen, vil forkaste forslaget», presiserer Q-Meieriene.

 

Her kan du lese mer om subsidiedebatten:

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb