Nyheter

Varsler krevende lokale lønnsoppgjør

NHO Mat og Drikke og NNN er iallfall enige om dette: Høstens lokale lønnsoppgjør ute i bedriftene blir meget krevende.

Publisert Sist oppdatert

Årets sentrale lønnsoppgjør nærmer seg slutten. Kun meklingen for vin- og brennevinsbransjen gjenstår. Her skal partene møtes hos Riksmekleren 28. og 29. august. Blir det ikke enighet, kan blant annet Vinmonopolet bli rammet streik. Det blir i så fall den første streiken i oppgjøret innenfor mat- og drikkenæringen – der oppgjøret for bryggerier og mineralvannsfabrikker hittil er det eneste som trengte landingshjelp fra Riksmekleren.

Prisveksten bekymrer

En serie andre sentrale oppgjør er derimot brakt i mål, stort sett innenfor frontfagets ramme på 3,7 prosent. Med en vekst på 6,8 prosent i konsumprisindeksen siste 12 måneder, og trolig mer i vente før året er over, spår mange reallønnsnedgang.

– De lokale forhandlingene er i gang, men vi har ikke fått inn noen resultater enda. Det er klart at de lokale forhandlingene i år blir ekstra utfordrende for bedriftene gitt den kostnadsveksten vi alle ser rundt oss – en vekst som også i aller høyeste grad gjelder bedriftene, sier direktør for arbeidsliv i NHO Mat og Drikke, Nikolai Astrup Westlie.

Jarle Wilhelmsen er tariffansvarlig og 1. nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Han frykter mange medlemmer vil være skuffet når årslønnsveksten skal oppsummeres.

– Noen er i mål lokalt, og enkelte har nådd en ramme på 3,9 prosent. Mange lokale oppgjør gjenstår, og mange av de store bedriftene starter ikke før i oktober, sier Wilhelmsen.

Forhandlingene skal være reelle

Wilhelmsen i NNN mener det viktigste som har skjedd i årets sentrale oppgjør er gjennomslaget for at det skal gjennomføres lokale forhandlinger og at de skal være reelle:

– Tariffavtalene har minstelønnssatser, lokale forhandlinger kommer i tillegg. Nå har vi fått økt forståelse for at forhandlingene skal være reelle –– for å unngå at de lokale forhandlingene bare blir et diktat fra ledelsen.

Wilhelmsen mener også det er viktig å skolere de tillitsvalgte i lokale forhandlinger.

– Det er stor variasjon i kompetansen ute i bedriftene, sier han.

NNN og NHO Mat og Drikke har i fellesskap startet arbeidet med å kartlegge i hvilken grad det gjennomføres lokale forhandlinger innenfor overenskomsten for bakere og konditorer.

Lokale forhandlinger var også helt sentralt i meklingen for bryggerier og mineralvannsfabrikker, som ikke ga mer i kroner enn andre oppgjør. Men meklingen ga en ny formulering i avtaleteksten om lokale forhandlinger:

«Arbeidsgiver kan ikke ensidig iverksette lønnsjusteringer før enighet er oppnådd.»

Bedre forhandlingsklima

Begge parter beskriver forhandlingsklimaet som godt i årets lønnsoppgjør:

– Vi er tilfredse med at vi kom i mål innenfor frontfagets rammer på de alle våre overenskomster. Forhandlingsklimaet har vært godt og betydelig bedre enn ved forrige runde, hvor vi endte opp med en rekke meklinger, sier Nikolai Astrup Westlie i NHO Mat og Drikke.

NNNs Wilhelmsen er enig:

– Det har vært krevende runder, men jeg føler vi har møtt mer forståelse hos motparten for å svare ut våre medlemmers forventninger. Tonen i forhandlingene har høflig og god, og det har vært jobbet godt i utvalgene på begge sider.

4 kroner timen

NHO Mat og Drikke og NNN forhandler om 12 forskjellige tariffavtaler.

Hovedpunktene for de 11 overenskomstene som er i mål i det sentrale oppgjøret er stort sett de samme:

  • Generelt tillegg på 4 kroner timen
  • Minstelønnssatsen heves med 6,23 kroner til 199,78, inkludert det generelle tillegget

Så kan det være mindre variasjoner i fagbrevtillegg, ansiennitetstillegg og matpengesatser i de forskjellige overenskomstene.

Powered by Labrador CMS