Det blir ingen streik i bryggeribransjen etter at Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og NHO Mat og Drikke ble enige på overtid i meklingen natt til torsdag. Foto: Berit Roald NTB
Foto

Det blir ingen streik i bryggeribransjen etter at Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke ble enige på overtid i meklingen natt til torsdag. Foto: Berit Roald NTB

Unngikk streik i bryggeriene

Publisert: 26. mai 2022 kl 09.40
Oppdatert: 27. mai 2022 kl 07.53

­Klokka 01:45 natt til torsdag kom NHO Mat og Drikke og NNN med bistand fra mekler Carl Petter Martinsen til enighet i meklingen for bryggerier og mineralvannsfabrikker.

Økonomisk som andre

Lønnsoppgjøret for bryggerier og mineralvannsfabrikker startet årets lønnsforhandlinger i mat- og drikkenæringen i slutten av april, og er så langt det eneste som har gått til mekling.

Økonomisk er oppgjøret i tråd med frontfagsrammen på 3,7 prosent, og er stort sett identisk med hva bransjene som allerede var kommet til enighet, har oppnådd (virkning fra 1. mai 2022):

  • Økning av minstelønnssatsen/garantilønnen til 199,78 kroner inklusiv det generelle tillegget på 4 kroner timen

  • Ansiennitetstillegg etter 1 år i bedriften økes med kr 42,- til kr. 142 pr. uke

  • Justering av fagarbeidertillegg med kr 0,50 til kr 14,-

LES MER | Her er protokollen fra Riksmekleren

Skal sikre bedre lokale forhandlinger

Saken fortsetter under annonsen

Partene er enige om endringer i teksten i overenskomsten om lokale lønnsforhandlinger. Et sentralt punkt er dette:

«Arbeidsgiver kan ikke ensidig iverksette lønnsjusteringer før enighet er oppnådd.»

– Vi har fått til en tekst som i større grad skal sikre gode lokale lønnsforhandlinger, hvor det kreves en enighet før lokale tillegg skal utbetales, sier Jarle Wilhelmsen, tariffansvarlig i NNN.

Han mener NNN «har fått gjennomslag for sine hovedprioriteringer og sikret et godt resultat for medlemmene uten å måtte streike».

– Det har vært en tøff runde, i en mekling får man det aldri helt nøyaktig slik man vil, men vi har kommet langt i denne runden og må si oss fornøyd med resultatet, sier Wilhelmsen.

Nikolai Astrup Westlie, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO Mat og Drikke, er også fornøyd:

– Meklingen har vært effektiv, og har funnet sted i en konstruktiv tone. Vi har fastholdt vår posisjon i det prinsipielle spørsmålet som var hovedårsaken til at forhandlingene i første omgang ikke førte frem. Samtidig har vi blitt enig med NNN om å tydeliggjøre prosessen rundt lokale forhandlinger, noe vi forstår har vært viktig for arbeidstakersiden, sier Westlie.

Saken fortsetter under annonsen

LES MER | Lokale forhandlinger skal kartlegges for bakere og konditorer

Partene er også enige om at overtidsbetaling på lørdager før klokka 12:00 lokalt kan avtales et høyere tillegg enn 50 prosent.

Måtte tilbake til 2012

Mer spesielt er det at partene måtte gå helt tilbake til lønnsoppgjøret for 2012, altså for ti år siden. Da var temaet at det lokalt skulle forhandles om fri jul- og nyttårsaften. De fleste bedriftene har gjennomført dette. Av protokollen fra årets mekling framgår det at partene oppfordrer bedrifter som ikke har gjennomført slike, til å gjøre det og «at det gis fri».

NNN har også fått gjennomslag for at dokumentert praksis fra næringsmiddelindustrien skal godkjennes som lønnsansiennitet. Tidligere het det «kan».

 

 

Annonse


 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb