Nyheter

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) presenterer i formiddag Støre-regjeringens lovforslag om kjønnsbalanse i styrer i private selskap i Norge. Foto: Hermann Möhring

Vestre vil forby usaklig prisdiskriminering i dagligvarebransjen

Regjeringen vil forby usaklig prisdiskriminering fra leverandører i dagligvarebransjen og sender to alternative forslag på høring.

Publisert Sist oppdatert

– Innkjøpspriser har stor betydning for dagligvarekjedenes lønnsomhet og mulighet til å konkurrere hardt mot andre dagligvarekjeder. Dersom noen dagligvarekjeder, systematisk og over lengre tid, får bedre betingelser enn andre, vil det kunne skade konkurransen. Vi må for all del unngå at forbrukeren sitter igjen med dårligere utvalg og høyere priser enn nødvendig, understreker næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Regjeringen har laget to forslag til hvordan prisdiskriminering kan forbys og sender dem tirsdag ut på høring. Forslagene er i tråd med et enstemmig vedtak i Stortinget, sier Vestre.

Må kunne begrunnes

Det første alternativet forbyr leverandører med vesentlig markedsmakt å prisdiskriminere uten at det kan begrunnes saklig, opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Det andre alternativet forbyr usaklig prisdiskriminering dersom det begrenser eller er egnet til å begrense konkurransen. I dette forslaget åpnes det for at Konkurransetilsynet kan vurdere flere leverandørers avtaler under ett. Det kan bidra til en mer effektiv håndheving enn dagens regler, heter det videre.

Innebærer en viss risiko

Én risiko ved å forby usaklig prisdiskriminering er at et forbud også kan ramme prisdiskriminering som ikke er skadelig for konkurransen, eller som er positiv for konkurransen og gir lavere priser til forbrukerne, skriver Næringsdepartementet på sine nettsider.

– Vi må bruke god tid og gjøre et grundig arbeid slik at forskriftene ikke får utilsiktede konsekvenser, for eksempel ved at man svekker incentivene til å fremforhandle bedre vilkår svekkes og at leverandørene i mindre grad vil ønske å gi rabatter. Derfor er det viktig at vi får høre alle gode argumenter for og imot et slikt forslag, mener næringsministeren.

Konkurransetilsynet styrkes

Næringsdepartementet ønsker dessuten å gjøre Konkurransetilsynet bedre rustet for å kunne gripe inn i konkurranseutfordringer i dagligvarebransjen.

– Vi ønsker å gi Konkurransetilsynet bedre verktøy slik at de mer effektivt kan gripe inn mot konkurranseutfordringer i dagligvarebransjen, men også i andre bransjer. Det vil også kunne bidra til bedre konkurranse, som gir bedre utvalg i butikkene og forbrukerne mer for pengene, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Nærings- og fiskeridepartementet utreder nå behovet for et nytt markedsetterforskningsverktøy og hvordan dette eventuelt skal utformes.

Dette er de foreslåtte tiltakene

Usaklig prisdiskriminering

Forslag til to måter på hvordan prisdiskriminering kan forbys, sendes på høring i dag, med høringsfrist 16. desember i år. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en foreløpig tilbakemelding innen utløp av 2022.

Forslag om å forby negative servitutter

Høringsfristen for regjeringen forslag om å forby negative servitutter og eksklusive leieavtaler som er egnet til å begrense konkurransen i dagligvaremarkedet var 5. oktober 2022, og Nærings- og fiskeridepartementet vurderer nå høringssvarene og videre prosess.

Utredning av egne merkevarer og vertikal integrasjon

Regjeringen vil utrede virkningene vertikal integrasjon og kjedenes egne merkevarer har for konkurransesituasjonen, prisene og utvalget i dagligvarebransjen. Arbeidet er startet opp i Nærings- og fiskeridepartementet, og et oppdrag om en ekstern utredning vil bli lyst ut i løpet av kort tid.

Markedsetterforskningsverktøy til Konkurransetilsynet

Nærings- og fiskeridepartementet har påbegynt arbeidet med å utrede behovet for og eventuell utforming av et nytt markedsetterforskningsverktøy. Forslaget vil bli sendt på egen høring i vinter.

Kilde: Nærings- og fiskeridepartementet

Powered by Labrador CMS