Nyheter
Innovasjon Norge med kompetanseprogram for lokalmatbedrifter
Innovasjon Norge lanserer nå et skaleringsprogram for landbruksbedrifter med vekstpotensial. Nyheten ble presentert like før den internasjonale mat- og reiselivsmessen Grüne Woche åpner i Berlin.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) har med seg en næringsdelegasjon ned til den tyske hovedstaden denne uken. Under et fagseminar i den norske ambassaden diskutere den ulike temaer under overskriften «Matnasjonen Norge og landbrukets betydning for verdiskaping og lokalsamfunnsutvikling».
Norske lokalmatbedrifter har store ambisjoner om vekst. Derfor lanserer Innovasjon Norge nå et kompetansetilbud for å hjelpe norske bedrifter å nå sine vekstmål.
Skaleringsprogrammet vil være for lokalmatbedrifter som har 5 millioner kroner i omsetning og ambisjon om 50 prosent vekst innen 3 år.
Det passer for bedrifter med både nasjonale og internasjonale vekstambisjoner, understreker Innovasjon Norge.
Krevende vekstfase
– Vekstfasen er krevende, og vi vet at bedrifter som får tilført kompetanse sammen med finansiering, har bedre forutsetninger for å lykkes, forteller administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli
– Programmet kan kombineres med den allerede etablerte tilskuddsordningen «vekstfinansering 2» hos Innovasjon Norge. Planen er å pilotere skaleringsprogrammet med åtte bedrifter, allerede nå i 2024, forteller Haugli.
Det nye programmet vil ha en varighet på 3 til 5 måneder og bestå av både fellessamlinger og individuell rådgivning for hver enkelt bedrift.
Springbrett for videre vekst
– Programmet blir et springbrett for videre vekst for lokalmatbedrifter som har størst vekstpotensial. Vi vil benytte Innovasjon Norges etablerte metodeverk for skalering og bistå bedriftene til å komme frem til hva som er viktigste fokus for økt vekst, sier Silje Lesjø, leder for Landbruk i Innovasjon Norge og konstituert direktør Bionova.
Lesjø mener at programmet vil ha en betydelig nettverkseffekt og bidra til økt samarbeid mellom bedrifter.