Nyheter
Vil doble omsetningen av norsk lokalmat innen 2035
Satsingen på lokal matproduksjon har allerede nådd målet om en omsetning på 10 milliarder kroner, lenge før fristen i 2025. Regjeringens nye, hårete mål er 25 milliarder innen 2035.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) er for tiden i Berlin hvor han skal delta på den landbruks- og matmessen Grüne Woche i Berlin. Messen er også et internasjonalt møtested for politikere, landbruks- og næringsmiddelindustrien.
Over all forventning
Norge deltar med en næringsdelegasjon, og Pollestad er særlig opptatt av å fremme norsk lokalt produsert mat. Han viser til at myndighetenes satsing på å fremme lokal produksjon har gått over all forventning. Nå vil han gå inn for å få en dobling av produksjonen de neste ti årene.
– Vi omsetter i dag lokalmat som har en lokal identitet og særegent historie for 12 til 13 milliarder kroner i året. Det som er viktig for meg, er at dette er tilgjengelig, sier Pollestad til NTB.
For ti år siden ble det vedtatt en handlingsplan som skulle øke omsetningen av lokalt produsert mat og drikke fra norske gårdsbruk fra 3,5 til 10 milliarder kroner årlig innen 2025. Denne satsingen har gått over all forventning, mener han.
Mange opptatt av lokal forankring
Med Senterpartiet ved roret for landbrukspolitikken, vil Pollestad legge en enda mer ambisiøs plan for veien videre.
– Innen 2025 skulle vi nå en omsetning på 10 milliarder kroner. Nå som vi har nådd dette målet, har jeg tenkt at vi ikke skal stoppe her, men ta det videre, sier Pollestad.
«Det er ikke gitt at lokalmat skal være dyr mat – men det skal gi bonden den merverdien av foredling som skjer.»
Landbruks- og matminister Geir Pollestad
– En ny ambisjon, et nytt mål, er at vi innen 2035 skal ha en omsetning på 25 milliarder kroner av lokal norsk mat, legger matministeren til.
Han trekker fram betydningen av økt norsk matproduksjon, at den skjer lokalt på bondegårder og at den kan bidra til økt lønnsomhet og bosetting.
– Det er gjort mye, men jeg tror det fremdeles er mye uforløst potensial, og at dette er noe folk i Norge ønsker. Mange er opptatt av matpriser, men også smak og lokal forankring. Dette kan dessuten også være et viktig bidrag til å øke selvforsyningen i Norge, sier Pollestad, som bare ser positive sider ved en slik satsing.
Mindre enheter
Mens Europa sliter med salmonellautbrudd og forekomster av svinepest, har Norge så langt klart å holde slike dyresykdommer unna.
Pollestad ser ikke bort fra at satsing på lokalmat fra mindre dyrehold kan ha noe å si for dyrehelse og smittesituasjon.
– Stordrift kan være oppskrift på billig mat, men kanskje ikke på god beredskap. Det er mange ting på matfeltet som er knyttet opp mot hverandre. Det er ikke gitt at lokalmat skal være dyr mat – men det skal gi bonden den merverdien av foredling som skjer, sier Pollestad.