Nyheter
Her er vinnerne av Plastløfteprisene
Tine, Nortura, Backe og Bama er vinnerne av Plastløfteprisene.
Et rømmebeger i resirkulert plast, kjøttkaker emballert i monoplast, en entreprenør som stiller modige krav og et testsystem som skal hindre matsvinn og øke holdbarheten. Det er årets vinnere av Plastløfteprisene, skriver Grønt Punkt i en pressemelding.
Onsdag 15. februar ble fire bedrifter premiert for sitt arbeid med å lage mer sirkulær emballasje. Det skjedde da Grønt Punkt Norge for fjerde gang delte ut Plastløfteprisene.
Dette er de fire vinnerne
-
«Design for gjenvinning» – Nortura: Vinner for sitt arbeid med å innføre monoplast i stedet for laminater på blant annet kjøttkaker.
-
«Økt bruk av gjenvunnet plast» – Tine: Vinner for utviklingen av rømmebeger i resirkulert plast fra kjemisk gjenvinning.
-
«Holdbarhetsprisen» – Bama: Vinner for sitt arbeid med Holdbarsjekken.
-
«Reduksjon av unødvendig plast» – Backe Vestfold Telemark: Vinner for sitt foregangsarbeid med å stille krav til emballasje på byggeplass.
LES MER | Disse var nominert til prisene
Målrettet arbeid
– Årets vinnere viser hvordan målrettet arbeid over tid virkelig gir resultater. Det som er ekstra spesielt i år, er at flere av prisvinnerne har gjort tiltak innenfor flere av kategoriene. De har klart å tenke på reduksjon, design for gjenvinning og bruk av resirkulert plast parallelt, sier Sina Maria Lystvet i Grønt Punkt Norge.
Hun har ledet juryen og fikk æren av å dele ut prisene under Holdbar-messen i Lillestrøm. Hun er også fagekspert på materialer og teknologi i Grønt Punkt Norge.
Plastløftet ble startet i 2019 av Grønt Punkt Norge, for å få flere bedrifter til å forplikte seg til å jobbe for en mer sirkulær plastøkonomi ved å:
-
øke bruken av resirkulert plast
-
redusere unødvendig bruk av plast
-
designe for gjenvinning
Siden lanseringen for fire år siden har rekordmange bedrifter forpliktet seg til Plastløftet. De 74 bedriftene som deltar, står for 42 prosent av all emballasje som går ut på det norske markedet.
– Plastløftet har fått en enorm oppslutning blant våre medlemmer, noe vi er stolte av. Vi er også veldig stolte av medlemmene våre, som har bidratt til at det har blitt en arena for deling, kunnskapsoverføring og der alle produsenter og konkurrenter spiller på lag med mål om en mer bærekraftig emballasje, sier Lystvet.
Ga aldri opp
Prisen for «Økt bruk av resirkulert plast» gikk til altså til Tine. De vinner for arbeidet sitt med rømmebegeret i kjemisk gjenvunnet PP.
– Applaus til årets vinner som har forsøkt seg frem med en rekke ulike emballasjematerialer for rømme. De har nå landet et produkt som både er gjenvinnbart og begrenser bruk av jomfruelig plast. Med 50 prosent kjemisk gjenvunnet PP i sine rømmebegre inspirerer de bransjen til økt bruk av resirkulert plast i matemballasje, sier juryen.
Tine får også anerkjennelse for hvordan de har prøvd og feilet, men aldri gitt opp sitt ønske om et mer bærekraftig rømmebeger.
– Å vinne Plastløfteprisen er gjevt og stort, og inspirerer oss til å jobbe ytterligere for en sirkulær plastøkonomi, sier emballasjeutvikler Fredrik Wangen i Tine.
Imponerende mengde tiltak
Prisen for «Design for gjenvinning» går til Nortura, blant annet for deres kjøttkakeemballasje i monoplast.
– Vinneren har jobbet med en imponerende mengde tiltak for å redusere plast, øke bruken av resirkulert plast og designe emballasjen for gjenvinning. De har på flere produkter valgt monomaterialer, noe som gjør emballasjen langt mer gjenvinnbar og har redusert vekt, sier juryen.
Nortura viser hvordan konsekvent arbeid med emballasjeforbedring, gir resultater innenfor flere kategorier i Plastløftet.
– Vi i Nortura med Gilde og Prior jobber mye med bærekraft, og vi er stolte over prisen. Det motiverer oss for å jobbe videre mot våre mål med å få all vår emballasje designet for gjenvinning innen 2030, sier Knut Ole Øyen som er leder for emballasjeutvikling i Nortura.
Forskningsbasert verktøy
«Holdbarhetsprisen» går til Bama, som sammen med sine samarbeidspartnere har utviklet et testsystem med fokus på matsvinn og holdbarhet.
– Årets vinner, med samarbeidspartnerne, har utviklet et testsystem for valg av riktig emballasjeløsning. Samspillet mellom optimal holdbarhet, minimert matsvinn og redusert plastbruk gir et godt helhetsbilde. Juryen synes det er ekstra positivt at forbrukerforståelsen av dette er vektlagt og håper metodikken spres i hele bransjen.
Bama har som landets største leverandør av frukt og grønt, jobbet lenge og strategisk med å forebygge matsvinn.
– Vi er veldig glad for å vinne Holdbarhetsprisen. Holdbarsjekken er et forskningsbasert testsystem for bærekraftig emballasjevalg. Med nye EU- krav på trappene, så ser vi at det har blitt mer aktuelt enn noensinne, sier packaging manager Åse Øygarden i Bama.
LES MER | Disse gikk helt til topps i forrige runde