Nyheter
Ber kommunene om å bremse nedbyggingen av matjord
Tall fra Norsk institutt for bioøkonomi viser at Norge har lave reserver av jord som kan brukes til matproduksjon. Nå ber to statsråder kommunepolitikerne om å gjøre mer for å redusere nedbyggingen av matjord.
Mulighetene til å dyrke opp nye arealer for matproduksjon her til lands, er svært begrenset. En rapport, som Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) laget i fjor, viser nettopp det. Norge har lave reserver av matjord – og lavere enn tidligere antatt.
Det fikk landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) og kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Ap) til å skrive et brev til de relativt nyvalgte kommunepolitikerne rundt om i landet. I det gjør de lokalpolitikerne oppmerksomme på kommunenes ansvar for at Norge skal bygge ned mindre matjord.
Er det nødvendig med utbygging?
Bakgrunnen for det er at Stortinget har vedtatt en ny nasjonal jordvernstrategi. Den inneholder et nytt og skjerpet nasjonalt mål for omdisponering av dyrka jord, og konkrete tiltak for å nå målet.
I den nye jordvernstrategien er målet for omdisponering av dyrka mark satt til maksimalt 2.000 dekar pr år. Det skal nås innen 2030.
I brevet ber de to statsrådene kommunene om å vurdere nøye om det er viktige samfunnshensyn som ligger til grunn når en går inn for å omdisponere matjord til utbygging, og om kommunen har vurdert alle alternativer.
Livsviktig matsikkerhet
«Jordvern er viktigere enn noen gang. Norge har i den senere tid blitt utsatt for både flom og jordskred, og med jevne mellomrom opplever vi tørke. Klimaendringene, sammen med krig og konflikt i Europa, har vist oss at vi trenger god beredskap. En trygg matforsyning er helt grunnleggende, og vi må ta vare på de arealene som er egnet til å produsere mat», heter det blant annet i skrivet til kommunepolitikerne.
Geir Pollestad understreker at det må gjøres mer for å redusere nedbygging av verdifull matjord.
– Matsikkerhet og sikring av areal for matproduksjon er blitt høyaktuelt og livsviktig. For å redusere omdisponeringen av dyrka jord, er vi helt avhengige av at kommunene tar sin del av ansvaret, siden de styrer arealpolitikken lokalt. De har gjennom arealplanleggingen et stort ansvar for hvordan landbruksarealene blir forvaltet, poengterer han.
Vil ha oppdaterte arealplaner
Kommunal- og distriktsminister Erling Sande mener at det viktigste kommunestyrene kan gjøre, er å sørge for oppdaterte arealplaner som tar jordvern på alvor.
– Gjennom god arealplanlegging kan kommunene bidra til å ta vare på vår dyrebare matjord. Jeg håper at alle lokale folkevalgte vil være med på å sikre at også framtidige generasjoner har areal å dyrke mat på, sier han.