Nyheter
Vivian var skolelei – ble konditor og kokk
Vivian Voong var lei skole og lekser og ville ha en yrkesutdanning med så lite teori som mulig. I dag er 29-åringen fagutdannet kokk og konditor med to svennebrev.
Vivian jobber hos Furset Catering i Oslo som sto for matlagingen i den norske restauranten under den internasjonale mat- og reiselivsmessen «Grüne Woche» i Berlin i slutten av januar.
Som Mat og marked har skrevet flere ganger tidligere, har mat- og måltidsbransjen slitt over lengre tid med å rekruttere nok fagarbeidere. Dette skjer samtidig som søkertallene til restaurant- og matfag i videregående skole har gått jevnt nedover de siste 20 årene.
Dårlig rykte?
29-åringen er klar over at det er vanskelig å få ungdommer og unge voksne til å interessere seg for mat- og restaurantfag, særlig fordi bransjen har rykte på seg at den tilbyr dårlige lønns- og arbeidsvilkår.
Det er én av tingene bransjen bør ta tak i hvis den ønsker å rekruttere sårt etterspurt arbeidskraft, sa hun i samtale med Mat og marked under messen i den tyske hovedstaden.
Rekruttering til mat- og måltidsbransjen var blant annet tema for næringslivskommisjonen som fulgte landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) til Berlin. Og er det igjen under den norske messen Umami Arena på Lillestrøm denne uken.
Utdanning med lite skole
Vivian selv trives godt hos Furset Catering, understreker Oslo-kvinnen.
Hennes yrkesvei inn i mat- og måltidsbransjen ble først og fremst styrt av at hun var lei alt som het skole og lekser, og ikke at hun var så glad i å lage mat. I alle fall ikke i 2011.
– Jeg var først og fremst opptatt av å finne en utdanning med lite skoletid, innrømmer hun.
Og da falt valget etter hvert på en utdanning innen restaurant- og matfagene, med to år skole og praksis – med ikke altfor mange lekser.
I 2011 begynte hun på sin første fagutdanning som konditor – som lærling hos Furset Catering. Hennes arbeidsplass i store deler av utdanningen var Den Norske Opera & Ballett.
To svennebrev
Det skulle vise seg at kakene ble tingen for henne etter hvert. Og hun er dyktig som konditor, sier kollegene om henne. Hun tok svennebrev som konditor i 2013 og jobbet i Furset Catering fram til 2015/16 da hun flyttet til Kristiansand.
Hun ønsket forandring og fikk den på Sørlandet hvor hun arbeidet som både konditor og ekstrahjelp som kokk. Da hun jobbet på restauranten Bønder i byen, hvor det ble laget mange retter av lokale produkter, oppfordret kjøkkensjefen henne til å ta atter en utdanning, nemlig som kokk.
Han så tidlig at Vivian allerede kunne veldig mye fra før. Så da ble det utdanning innen mat igjen, og svennebrev nummer to.
Regelmessig arbeidstid
Nå er hun tilbake i hovedstaden, hos sin første arbeidsgiver – Furset Catering. Her jobber hun både som konditor og kokk, har regelmessig arbeidstid, kan planlegge sin fritid og trives med jobb og kolleger.
– Nei da, jeg drømmer ikke om noe eget. Jeg vil ikke være sjef, jeg liker best å jobbe i bakgrunnen, sier hun til Mat og marked.
– Det er riktignok en tung jobb, og du blir ikke rik av den, men jobben er lærerik og gir mange morsomme muligheter, som denne messen i Berlin, svarer 29-åringen.
Hvis du brenner for yrket og liker å lage mat, så er dette en fin mulighet, synes Vivian Voong.
– Og så er det lett å få seg jobb overalt, legger hun til.
2,5 millioner til kampanje
Imens jobber både bransjen og regjeringen videre med å øke rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen.
I 2021 ble det bevilget 2 millioner kroner over revidert nasjonalbudsjett til en kampanje. NHO Mat og Drikke har, sammen med flere arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, skoler og ulike bransjeorganisasjoner, jobbet for å snu trenden gjennom rekrutteringskampanjen og konseptet «Smak deg frem».
Med på laget er blant annet NHO Reiseliv, NHO Service og Handel, Virke, Fellesforbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Norske Kokkers Landsforening (NKL), Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Trøndelag fylkeskommune.
Ny evaluering i september
For at dette arbeidet kan fortsette, varslet Sandra Borch i Berlin at regjeringen kommer til å bevilge ytterligere 500.000 kroner til kampanjen. Det legges også opp til en ny samling hvor rekrutteringsarbeidet til mat- og måltidsbransjen skal diskuteres videre, lovet hun.