Nyheter

Kosttilskudd, som inneholder fiskeavskjær, kan bidra til bedre mental helse, øke fysiske prestasjoner og forbedre hud og hår, viser forskning fra Nofima. Foto: Cornelius Poppe | NTB

Nofima: Fiskeavskjær kan bedre mental helse

Fiskeavskjær kan ha en positiv effekt for helsen, ifølge funn fra matforskningsinstituttet Nofima.

Publisert Sist oppdatert

Kosttilskudd, som inneholder fiskeavskjær, kan bidra til bedre mental helse, øke fysiske prestasjoner og forbedre hud og hår, skriver matforskningsinstituttet Nofima.

Forskerne har blant annet sett effekter mot depresjon ved bruk av kosttilskuddet.

EU-prosjekt

– Ennå gjenstår det en del vitenskapelig publiseringer, og noen av resultatene er derfor ennå hemmelige, sier seniorforsker Katerina Kousoulaki som har ledet prosjektet.

Industrien skal ta resultatene i bruk og få produkter ut på markedet. Funnene er gjort i et EU-prosjekt ledet av forskere fra matforskningsinstituttet Nofima.

Bra for hud og hjernen

Her er noen av resultatene:

  • Positive effekter mot depresjon ved bruk av kosttilskuddet utviklet i EU-BBI-JU-H2020 prosjektet Aquabiopro-fit. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Positive effekter i hudhelse i sommermånedene i Hellas. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Signifikante positive effekter knyttet til idrettsprestasjoner og omega-3-nivåer i blodet med bruk av kostholdstilskuddet. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Utvikling av tunikatprotein til hamburgere og tunikat-umamifond som kjøttsmakforsterker. Ingrediensene er utviklet av Nofima og MarinFeed. Forskerne utviklet også tunikatmel til bruk i laksefôr.

De kliniske studiene ble utført i Hellas av Biognosis og Aristotle Universitet i Thessaloniki, mens Universitetet på Kreta (Medicine School, Hellas), Universitetet i Valencia (Pharmacy School, Spania), Nofima (Norge) og BioInTech (Bulgaria) sto for screeningmodellstudier, melder Nofima.

Powered by Labrador CMS