Direktør Gunnar Bakke i BKLF tok imot prisen torsdag. Brødskala’n er innfelt i bildet. Foto: Solveig Lygre |BKLF

Direktør Gunnar Bakke i BKLF tok imot prisen torsdag. Brødskala’n er innfelt i bildet. Foto: Solveig Lygre | BKLF

Brødskala’n og Grilstad priset for sunn innsats

Publisert: 16. februar 2023 kl 13.24
Oppdatert: 17. februar 2023 kl 08.46

­Intensjonsavtalens utmerkelser ble delt ut av statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt på seminaret «Spisevaner endres raskt i krisetider – mulighetsrom for det vi skal spise #MerAv! på Umami Arena torsdag 16. februar.

Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) vant prisen for sunnere markedsføring med merkeordningen Brødskala’n.

Grilstad med sunneste produkt

Grilstad vant i kategorien Sunnere produkter med serien Lev Litt Lettere.

– Det er et gode at vi som forbrukere har mulighet til å velge sunnere produkter når vi ønsker det. Det har betydning for folkehelsa, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Andre- og tredjeplassen i kategorien Sunnere produkt gikk til ISS med matfilosofien Good Mood Food og Unil med sine First Price-produkt med begrunnelse i at de gir ernæringsmessige gode valg til en lavere pris.

Dette sier juryen om vinneren:

Saken fortsetter under annonsen

«Kjøttprodukter utgjør en vesentlig del av det norske kostholdet og bidrar med mye mettet fett og salt. Lev Litt Lettere fra Grilstad er en serie med produkter i kategoriene for spekemat, leverpostei, bacon, kyllingpålegg, hamburger og ferdigmat som gir forbruker muligheten til å velge sunnere alternativer innen kjente hverdagsprodukter. Juryen vurderer at Lettere alternativer som dette på volumprodukter i sine kategorier vil kunne ha stor påvirkning på folkehelsen».

Mer grove kornprodukter

Brødskala’n har som formål å bidra til økt forbruk av sunne, grove kornprodukter. Ved å formidle god og relevant informasjon til forbruker, skal Brødskala’n gjøre det enklere for folk å velge sunt i en travel hverdag, skriver BKLF i en pressemelding.

– Denne merkeordningen er en enkel, grafisk fremstilling av hvor grove brødet er, og er et godt eksempel på merking som kan hjelpe forbrukerne å finne sunnere alternativ, kommenterer helseminister Kjerkol.

Her er juryens begrunnelse:

«Brødskala’n har etablert seg som en tydelig og enkel merkeordning for å hjelpe forbrukerne med å ta sunnere valg i brødhyllen. Brødmåltider har en sentral plass i det norske måltidsdøgnet, men det er ikke alltid så lett å orientere seg blant alle alternativer. Brødskala’n viser på en grafisk og enkel måte hvor grovt brødet er og gjør det enklere for forbrukerne å orientere seg. Så langt er 2.250 produkter merket med skalaen og tallet har steget jevnt og trutt de siste årene. BKLF har i tillegg jobbet aktivt for å gjøre merkeordningen kjent, særlig blant yngre forbrukere. I samarbeid med Ungt Entreprenørskap har man utarbeidet informasjonsmateriell til bruk i skolen og flere elevbedrifter har tatt i bruk Brødskala’n i sine prosjekter. Juryen har sansen for den enkle, men likevel svært betydningsfulle merkeordningen og legger merke til at merket stadig øker i kjennskap i befolkningen».

LES MER |Disse var nominert til prisene

Saken fortsetter under annonsen

I kategorien Sunnere markedsføring fikk Rema 1000 andreplassen for deres støtte til aktiv idrett med frukt og grønt på idrettsarrangement, mens tredjeplassen gikk til Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) med 5 om dagen barnehage.

Skal fremme sunnere kosthold

Intensjonsavtalen er en avtale mellom helsemyndighetene og matbransjen, der målet er å fremme et sunnere kosthold. Aktørene som har sluttet seg til intensjonsavtalen skal jobbe for å gjøre det enklere for forbrukerne å ta sunnere valg. Intensjonsavtalens utmerkelser gis til to aktører som særlig har utmerket seg i arbeidet med et sunnere kosthold det siste året, innen kategoriene «sunnere produkter» og «sunnere markedsføring».

  • Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold skaper også debatt:

«Hvordan skal vi nå målene om sunnere kosthold når matbransjen selv er med på å utforme politikken, mens kritiske røster – som Forbrukerrådet – holdes utenfor det gode selskap», spør forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i denne kronikken.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb