Nyheter

SalMar har sendt varsel om permittering til 851 medarbeidere ved deres prosesseringsanlegg på Frøya og Senja, opplyser selskapet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Skylder på lakseskatten: SalMar varsler permittering av 851 ansatte

Oppdrettsselskapet SalMar varsler permittering av 851 ansatte ved prosesseringsanleggene på Frøya og Senja. Årsaken skal være den foreslåtte lakseskatten.

Publisert Sist oppdatert

Det skyldes hovedsakelig at regjeringens forslag til ny lakseskatt har «ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter», skriver oppdrettskonsernet i en pressemelding.

– Slike kontrakter er vanlige å inngå i god tid før leveranser og er helt nødvendige med tanke på å fylle anleggene med nok bearbeidingsaktivitet, skriver SalMar.

Flest i videreforedling

696 av dem som blir berørt av permitteringsvarselet, er tilknyttet videreforedlingen ved de to anleggene på Frøya og Senja.

De 155 resterende er knyttet til slakteriet på InnovaMar på Frøya, og selskapet begrunner den avgjørelsen med normale svingninger og lavere slaktevolum i vintermånedene.

– Begrensede permitteringer knyttet til slaktevolum har vært normalen i mange år, heter det videre i pressemeldingen.

– Dypt beklagelig

Selskapet skriver at situasjonen er «dypt beklagelig».

– Vi vil i tiden fremover gjøre vårt ytterste for å finne avhjelpende tiltak i en vanskelig og krevende situasjon for alle. Det vil skje i nært samarbeid med de ansatte og deres tillitsvalgte, skriver SalMar.

Det kan blant annet være vedlikehold, kompetansebygging og mulighet for delvis arbeid ved andre avdelinger i selskapet.

– Det vil derfor ikke være 851 av våre medarbeidere som blir permittert samtidig, understreker SalMar i meldingen.

Lerøy-permitteringer

SalMar er det andre oppdrettsselskapet som i løpet av kort tid begrunner massepermitteringer med uenighet i regjeringens forslag om lakseskatt. I forrige uke varslet laksegigant Lerøy permitteringsvarsel til 339 ansatte.

Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group ASA la da også skylden på regjeringen og forslaget om grunnrenteskatt på laks.

– Selv om vi har jobbet intenst i over en måned for å få på plass kontrakter med våre kunder, så har vi ikke lykkes med det. For å bearbeide laksen må vi ha langtidskontrakter, og dette markedet er nesten helt borte etter regjeringens forslag om tredobling av skatten og modellen de bruker. Hvis vi ikke har kunder til våre bearbeidede produkter, kan vi heller ikke produsere dem, poengterte Beltestad.

Powered by Labrador CMS