Nyheter

– Det er viktig å få fram at regjeringen ikke har foreslått grunnrenteskatt på den delen av næringen som det nå varsles permitteringer i, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Heiko Junge / NTB

Finansministeren åpner for å justere lakseskatten

Utformingen av den varslede lakseskatten skjer i Stortinget til våren, og ikke i budsjettforhandlinger med SV, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Klassekampen er finansministeren og Sp-lederen åpen for å justere på lakseskatten, og han håper at flere enn budsjettpartner SV blir med på det endelige vedtaket.

– Selv om det har vært mye støy nå, håper jeg at flere partier vil bli med på at vi trenger en viss grunnrenteskatt. Jo bredere det blir i Stortinget, jo bedre, sier Vedum, som varsler at utformingen av skatten kommer som en egen proposisjon i Stortinget til våren.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad bekrefter også at skattepakken for vindkraft og laksenæring ikke er en del av de ordinære budsjettforhandlingene med SV.

– Det er for tidlig å si hvordan behandlingen i Stortinget blir, forteller hun.

40 prosent skatt på produksjon av laks

I regjeringens forslag til grunnrenteskatt for havbruksnæringen er den effektive satsen satt til 40 prosent. Skatten skal gjelde produksjon av laks, ørret og regnbueørret. Et bunnfradrag på 4.000 til 5.000 tonn skal sikre at kun de største aktørene må betale.

Regjeringen har foreslått at ordningen skal gjelde fra 1. januar 2023. Den ventes å gi mellom 3,6 og 3,8 milliarder kroner årlig i skatteinntekter, som fordeles likt mellom stat og kommuner.

Forslaget er sendt på høring med frist 4. januar.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS