Nyheter

Fra eplekrise til sider i verdensklasse

I 2016 valgte ekteparet Bodil og Anders Kvame å satse på siderproduksjon. I år ble innsatsen belønnet med gull i Cider World.

Publisert Sist oppdatert

I et forsøk på å redde de enorme fruktmengdene etter en kraftig haglbyge over familiegården utenfor Hjelmeland i 2016, tok ekteparet Bodil og Anders Kvame valget om å satse på siderproduksjon.

Nå er målet at sider fra Ryfylke skal ta opp konkurransen med både cava og prosecco.

Nå har ekteparet fortalt historien sin til Fjord Norge AS, det offisielle turistrådet for Vestlandet som har hovedansvaret for den internasjonale markedsføringen av Vestlandet.

Haglbyge ødela avlingen

Ekteparet Bodil og Anders Kvame var helt ferske fruktdyrkere og hadde nettopp plantet 50 mål med spiseepler som summerred, aroma og gravenstein på familiegården Fevoll gard utenfor Hjelmeland i 2016. Så skjedde det utenkelige. En kraftig haglbyge nedklasset alle eplene til klasse 2 – med andre ord ubrukelig for salg i butikkene.

– Planen var å selge frukten til fruktpakkeriet i Årdal. Men sånn ble det ikke. Vi synes jo det var tragisk med all den frukten, så da bestemte vi oss for å lage sider i stedet, forteller Bodil, som frem til da hadde jobbet 22 år i den lokale banken i bygda.

– Vi bestemte oss for å gå «all in» og gjøre det skikkelig når vi først skulle starte med sider, forteller hun.

Eketeparet rev et gammelt gårdsbygg og fem siloer, og i 2020 sto et topp moderne sideri med produksjonslokale, serveringslokale og gårdsutsalg klart. Navnet er Omcider, og i dag består gården av 17.000 epletrær og 2.700 morelltrær i tunnel.

Sikter mot polet

I år var første gang Omcider deltok på Cider World Award. I klassen musserende sider gikk de helt til topps med sideren Valagubben. Den medium søte eplesideren er laget av Summerred, Gravenstein og Rossett. Sideren er oppkalt etter Valagubben, som du kan se ansiktet til på fjellveggen bak rekken med epletrær.

Foto Her plukkes eplene fra OmCider som er brukt i sideren som vant gull i World Cider Awards. Foto: Feien og Fjong Foto.

– Det er veldig kjekt å få en slik anerkjennelse, og vi merker at folk blir ekstrainteresserte når vi kan skilte med slike gjeve priser. Det er motiverende når folk liker det vi lager og kommer tilbake for å kjøpe enda mer, forteller Bodil, som har mange prosjekter på gang.

De har allerede hatt besøk av både private, bedrifter og grupper med utenlandske turoperatører, som har fått omvisning blant tusenvis av frukttrær og smaksprøver av de ulike sidertypene som produserer på gården. Målet er at sideren fra Omcider skal bli tilgjengelig gjennom sortimentet på Vinmonopolet.

Fikk drahjelp fra fagfolk

Det er ingen tilfeldighet at Ryfylke er et ideelt sted for siderproduksjon. Det milde klimaet med kjølige netter, og lange, varme dager, og det frodige jordsmonnet, gjør forholdene optimale. Mange gårder har dyrket saftige og smakfulle epler i generasjoner, men de første dråpene fra eple i flytende form så ikke dagens lys før i 2019. Bodil og Anders Kvame bestemte seg for å gjøre grundig research før de startet produksjonen.

Foto I Ryfylke kan man vandre blant tusenvis av frukttrær. Om våren er trærne fulle av vakre blomster. Foto: Feien og Fjong Foto

– Det har vært veldig mye å lære, men det har også vært utrolig spennende. I starten var det litt tilfeldig hva vi laget, men nå tar vi utgangspunkt i det vi selv synes er godt. Selv liker jeg det bittert, og vi har derfor plantet trær med bitre eplesorter, forklarer Bodil.

Nå har de gått til innkjøp av eikefat. Noen er blitt brukt på rød- og hvitvin, mens andre er ubrukte. De har planer om å produsere to nye sidertyper i løpet av året, og eikefatene er med å gi smak og karakter til sideren.

– Det er en litt annen måte å lage sider på. Målet er å lage en bitter rosésider uten tilsetningsstoffer og kullsyre, som kan erstatte rødvinen til biffen, sier hun.

Vil ta markedsandeler fra bobler

Etter at de i 2016 ble lov å selge alkoholprodukter med over 4,7 volumprosent fra egne gardsutsalg, har det blitt stadig flere siderprodusenter i hele Norge. Bare i Hjelmeland er det nå fire fruktgårder som produserer musserende eplesider i verdenstoppen.

Siderprodusentene i Ryfylke har et nært samarbeid, og har blant annet hatt felles sidersmaking på restauranten Smaken av Ryfylke i Hjelmeland og stått sammen på Gladmaten i Stavanger.

Nå ønsker de å gjøre eplesider fra Ryfylke enda mer kjent, og ikke minst ta opp kampen mot cava og prosecco.

– Nordmenn er opptatt av norsk og kortreist mat, men drikker utenlandsk vin, prosecco og cava. Det ønsker vi å gjøre noe med. Det skal være like naturlig å drikke eplesider som bobler på jentekvelder. Vi jobber også for at restauranter skal tilby siderpakker på samme linje som vinpakker, sier Kvame, som nesten tredoblet produksjonen fra 8.000 liter i fjor til 25.000 liter i år.

Samarbeid nøkkelen

Også Dan Olav Sæbø, som var den første siderprodusenten i Rogaland, tror at samarbeid med kokkene kan være nøkkelen til det norske matbordet. I starten var mange skeptiske, men når ser han at de stadig tar inn flere sidervarianter og vinkelnere har bedre kunnskap om produktene.

– Sider er i vinden for tiden. Jeg tror det blir vanligere å kombinere mat og eplesider i tiden som kommer, og på sikt vil det kanskje bli aktuelt å samarbeide med kokker for å produsere spennende smaker som passer ulike retter, sier Sæbø, som selv produserer 27.000 liter eplesider fra Apal Sideri.

Nominert i Det norske måltid

Sammen med flere kjente siderprodusenter lenger nord på Vestlandet, har produsenten Eiane Gard blitt nominert til Årets sider i Det Norske Måltid.

LES MER | Disse kan vinne Det Norske Måltid

Også Jon Eiane Brandal, som driver gården sammen med kjæresten Eladie Musso, har oppnådd imponerende resultater. Bare en uke etter de lanserte sideren, vant Brist gull for «Sider med smakstilsetning» i konkurransen Norges Beste 2022 i regi av Hanen. I tillegg ble de kåret til «Årets nykommer». I juni gikk Brist helt til topps i klassen «Perry & flavoured cider – sparkling» i Cider World.

Foto Produksjonen på Eiane Gard har eksplodert, og sideren deres er nominert til Det norske måltid. Foto: Helge Eek

– Vi er stolte og takknemlige for anerkjennelsen vi har fått i konkurranse med siderier fra hele verden. Den beste tilbakemeldingen vi kan få er at folk liker produktene våre og kjøper dem igjen og igjen, sier Brandal, som selger siderne flere steder i Stavanger, ett sted i Oslo og på utsalget på gården.

Powered by Labrador CMS