Nyheter

Salget av norskprodusert frukt og grønt steg til nye høyder i fjor, mye hjulpet av en god 2022-sesong. Det ble produsert 15 millioner flere agurker i Norge i fjor enn i 2021. Foto: Vegard Grøtt | NTB

2023 ga omsetningsrekord for norske grønnsaker

Selv om norske bønder slet med dårlige avlinger i fjor, ble det likevel satt en ny rekord: Aldri før har norskandelen av det som ble solgt vært så høy.

Publisert Sist oppdatert

­Tørke og flom ga dårlige avlinger flere steder i landet, men likevel viser det seg at norskandelen av det som ble solgt, ble rekordstor, godt hjulpet av svært gode avlinger i 2022, skriver Nationen.

Norskandelen endte på 37,1 prosent, en økning på 1,2 prosentpoeng fra året før.

Mer norsk over hele fjøla

– Forbrukerne vil helst velge norsk frukt og grønt. For oss er det et tydelig mål å dekke en størst mulig del av frukt- og grøntforbruket gjennom norsk produksjon. Økningen i norskandel i 2023 viser at vi lykkes stadig bedre med dette, og vi tar andeler fra importen, sier Kai Knutsen, produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen.

Norskandelen av potetsalget økte fra 83,7 prosent i 2022 til rekordhøye 86,3 prosent i fjor, mens salget av norskproduserte agurker gikk fra 75,5 prosent i 2021 til 82,9 prosent i 2023.

Norskandelen for tomater økte med 8 prosentpoeng, og for epler med 1,4 prosentpoeng.

Powered by Labrador CMS