Forskning
Redusert forskningskapasitet hos Nofima
Lav kapasitet ved laboratoriene og ansatte på hjemmekontor forsinker forskningen hos Nofima.
Administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen ved matforskningsinstituttet Nofima melder om en krevende hverdag, men at det tross alt står bra til.
– Som alle bedrifter i Norge, er også Nofima påvirket av situasjonen. Vi har iverksatt en rekke tiltak for å redusere smittepresset og har innført hjemmekontor for de aller fleste av våre ansatte, sier han.
Utfordringen ligger i hvordan våre oppdragsgivere vil bli påvirket av koronakrisen
Varigheten avgjørende
– Hva slags konsekvenser for situasjonen for forskningen deres?
– I den tidlige fasen har våre forskere og ingeniører i stor grad kunne bearbeide eksisterende resultater, eller de arbeider med søknadsskriving og publiseringsarbeid. Slik aktivitet vil bli redusert når situasjonen vedvarer, svarer Fylling-Jensen.
Nofima har prioritert å opprettholde aktiviteten ved laboratorier og forsøksstasjoner som leverer analyser og fôr til havbruksnæringen.
Flere søknadsfrister for prosjektutlysninger i Forskningsrådet og EU er utsatt.
– Utfordringen ligger i hvordan våre oppdragsgivere vil bli påvirket av koronakrisen, og om de på sikt vil redusere eller utsette sin forskningsinnsats.
Sesongbetingede utsettelser
Stengte lokaler gir det vært begrensede muligheter til å gjennomføre arbeid på laboratoriene som bearbeider prøvemateriale som skaper resultater som brukes av forskerne. Reisebegrensningene hindrer forskere, teknikere og ingeniører i å reise til oppdragsgivere for å ta ut prøver som skal brukes i prosjektene.
– Dette har ført til både forsinkelser i prosjekter og sesongbetingede utsettelser, for eksempel innen sjømatindustrien, som har sesong, forklarer Nofima-sjefen.
Nofima har iverksatt tiltak for å få i gang laboratoriene igjen, men med begrenset kapasitet. I Tromsø og på Ås er det delvis aktivitet på laboratoriene.
Samler koronainformasjon
Nofima har ingen forskingsaktivitet direkte relatert til koronavirusutbruddet.
– Vi har medarbeidere som samler inn kunnskap og informasjon om hvordan viruset påvirker matvarer og så videre, men det er ut fra et langsiktig beredskapshensyn, sier Fylling-Jensen.