Forskning
Nofima-veileder skal gi matbedrifter hjelp mot farlig bakterie
Nofima lanserer nå en veileder for norske matbedrifter som skal gi nyttig hjelp til å bekjempe den farlige bakterien Listeria.
Veilederen beskriver hvordan bedriftene kan bruke helgenomsekvensering i risikovurderinger og praktisk kvalitetsarbeid, opplyser matforskningsinstituttet.
Det er matprodusenter som har ansvar for at maten er trygg, sammen med senere ledd i verdikjeden, som dagligvare, restauranter og forbrukere. Mange bruker store ressurser på å forebygge og bekjempe den farlige bakterien Listeria monocytogenes.
– Skreddersydd for norsk matindustri
– Vår nye veileder «Bruk av helgenomsekvensering for forebygging og kontroll av Listeria monocytogenes i matindustrien» er skreddersydd for norsk matindustri, fremhever seniorforsker Solveig Langsrud i Nofima.
– Den tar for seg bruken av helgenomsekvensering for å forebygge og kontrollere Listeria monocytogenes i dette leddet. Dermed kan matprodusentene lettere vurdere nytteverdien av helgenomsekvensering i sin bedrift, legger hun til.
Hun har vært ansvarlig for arbeidet med veilederen.
Verktøy for effektiv bruk
– Hensikten med veilederen er at den skal være et verktøy for å bruke helgenomsekvensering effektivt i overvåking, problemløsning og opplæring, samt for kommunikasjon med leverandører, kunder og myndigheter, sier seniorforsker-kollega Annette Fagerlund i Nofima.
Hun har ledet prosjektet PathoSeq der veilederen er utarbeidet.
Veilederen gir en oversikt over hvordan helgenomsekvensering kan brukes til å identifisere og spore Listeria-stammer i matproduksjonen, og hvordan denne informasjonen kan brukes til å forebygge utbrudd av Listeria-infeksjoner.
Ved å bruke helgenomsekvensering kan man identifisere og spore Listeria-stammer på en mer effektiv måte enn ved tradisjonelle metoder. Dette kan bidra til å øke kvaliteten på produktene og redusere risikoen for sykdomsutbrudd.
I tillegg til veilederen har Nofima-forskerne, i samarbeid med Universitetet i Oslo, skrevet en rapport som belyser regelverk som er relevant for helgenomsekvensering i matindustrien.
Juridiske regler kan påvirke bruken
En viktig barriere for å ta i bruk ny teknologi er at regelverket ikke alltid holder tritt. Nofima har sammen med Universitetet i Oslo utgitt en rapport som belyser de juridiske reglene som kan påvirke implementering og bruk av helgenomsekvensering.
Rapporten heter «Legal Regulation of Whole Genome Sequencing of Listeria monocytogenes in the Food Industry: Challenges, Attitudes, Possibilities» og tar for seg utfordringer, holdninger og muligheter i myndighetenes regulering og praksis når det gjelder bruk og deling av helgenomsekvenseringsdata.
Rapporten viser også til erfaringene og praksisene i enkelte andre europeiske land, spesielt Østerrike, og i lys av EU-regler for matsikkerhet.