EMBALLASJENYVINNING: Marit Kvalvåg Pettersen og Nofima har vært viktige for å utvikle Superfresh-emballasjen. (Foto: Kjell Merok, Nofima)

Mindre emballasje, bedre for klimaet

Publisert: 13. juni 2016 kl 21.40
Oppdatert: 13. juni 2016 kl 21.40
Norsk forskning har skapt en emballasjeløsning som kan redusere størrelsen på tradisjonell matemballasje med opp mot 50 prosent – og samtidig hindre matavfall og flytte norsk fiskeforedling tilbake til Norge. Det melder Pressenytt, som skriver om saken på oppdrag fra Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité.

CO2-pute

– Når du setter kniven i fisken, starter problemene. Da legges veien åpen for bakteriene. Det samme gjelder selvsagt for alt av ferskvareprodukter, forklarer Jan Endre Vartdal, administrerende direktør i Vartdal Plast. Produsentene pumper ferskvareemballasjen full av CO2. Det hemmer bakterieveksten og holder maten frisk lenger, men gir mye tomrom i hver emballasje. Det er her den nye løsningen fra Vartdal Plast og Nofima kommer inn i bildet. De har utviklet en pute som fortløpende slipper ut CO2 på innsiden av emballasjen. Puten aktiveres når den kommer i kontakt med fukt fra kjøttet eller fisken som er pakket inn.

Mindre transport

– Ved å produsere gass inne i emballasjen kan vi redusere emballasjevolumet med opptil 50 prosent. Dermed blir det mer effektiv transport, færre vogntog på veien og mindre utslipp av klimagasser. Samtidig har vi utviklet en tilhørende pakkeløsning som øker levetiden til produktet med opptil 40 prosent, sier Vartdal. Emballasjeløsningen Superfresh eksisterer i dag for torsk, laks og klippfisk. Vartdal Plast arbeider nå med å utvikle en løsning for å skålpakke kylling, laks og torsk.

– I pose og sekk

Kari Bunes leder administrasjonenen til Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité (NOK). Hun er imponert over hva Vartdal Plast og Nofima har fått til. – Problemet med å redusere emballasjemengden er at det ofte går på bekostning av emballasjens beskyttende og preserverende egenskaper. Da ender vi i stedet opp med å kaste mer mat. Grepet med å produsere CO2 inne i emballasjen gjør at vi får i pose og sekk. Det blir mindre materialbruk samtidig som maten beskyttes like godt som før, sier Bunes. Den nye emballasjen kan også flytte mer av foredlingen av norsk oppdrettsfisk tilbake til Norge.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb