Synspunkt
Synspunkt | Solveig Langsrud og Valérie Almli: Ny teknologi og nye produkter som reduserer matsvinnet
Det er flott å se så mange gode forslag i rapporten fra Matsvinnutvalget. Det er allikevel noen viktige tiltak som burde ha vært med på listen, skriver Solveig Langsrud og Valérie Almli.
Solveig Langsrud og Valérie Almli er begge seniorforsker hos matforskningsinstituttet Nofima.
Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Vi forbrukere kaster i gjennomsnitt drøyt 40 kilo spiselig mat hvert år[i]. Det betyr både økonomisk tap for hver enkelt av oss, og sløsing med våre felles ressurser – for eksempel i form av landområder, energi og arbeidskraft brukt til matproduksjon.
Det er derfor flott å se så mange gode forslag i rapporten fra Matsvinnutvalget som skal bedre denne situasjonen.
Det er allikevel noen viktige tiltak som burde ha vært med på listen – som for eksempel ny teknologi og praksis som holder maten trygg og god, som informerer oss om hvorvidt maten er trygg og god, og som sikrer bedre bruk av mat som ikke er solgt.
Flere forskningsprosjekter jobber med slike løsninger.
Økt holdbarhet reduserer svinnet
Dynamisk holdbarhetsmerking vil være et viktig verktøy for å unngå at folk kaster mat som fortsatt er god og trygg, og samtidig sikrer at de ikke spiser mat som er farlig å spise.
I det nystartede EU-prosjektet MICROORC skal vi utvikle løsninger som tar hensyn til alle faktorer som påvirker matens kvalitet og setter en holdbarhetstid basert på dokumentert spisekvalitet.
I et langstrakt land som Norge vil teknologier som øker holdbarheten, være en nøkkel til mindre matsvinn. Emballasje beskytter maten, og konserveringsmidler sikrer lengre holdbarhet for mange matvarer.
Samtidig ønsker en del forbrukere å unngå mat med syntetiske konserveringsmidler eller mat pakket i plast. Vi skal utvikle løsninger som alle kan akseptere og som samtidig tar vare på maten.
Middagsrester som frister
Årsakene til at vi forbrukere kaster mat er langt flere enn kort holdbarhet, eller at vi glemmer mat i kjøleskapet. Vi kaster også store mengder brødskalker, tallerkenrester og middagsrester, som sakte med sikkert mugnet i kjøleskapet.
«I et langstrakt land som Norge vil teknologier som øker holdbarheten, være en nøkkel til mindre matsvinn.»
I prosjektet Sustainable Eaters tester vi verktøy og tiltak for å støtte forbrukerne mot endring.
Vi har for eksempel undersøkt en holdbarhetsindikator for restemat[ii]. Denne informerer om hvorvidt maten fortsatt er trygg å spise.
I våre studier førte indikatoren til at en tredjedel av deltakerne ble tryggere på holdbarheten på middagsrester. Vi oppmuntret også deltakerne til å lage to middager med resteingredienser eller restemat i uken.
Det handler om å etablere nye vaner og rutiner i matlaging.
Frysebrød som smaker ferskt
I Norge kastes det nesten 300.000 brød daglig, og mye av brødet er fullt spiselig. Å fryse ned brødet skivet, og så tine de skivene du trenger etter hvert, er en effektiv måte å redusere brødsvinnet på.
En god del forbrukere er skeptiske til denne metoden, fordi de mener brødkvaliteten blir dårligere, men er den virkelig det?
«Apper som kan hjelpe deg å holde oversikt over matvarene dine, når de går ut på dato og så tilbyr fristende oppskrifter, spås som en av de store mattrendene fremover.»
Vår forskning fra det nasjonale prosjektet «Bread Rescuers» viste at tint brød, som var ferdig fryst og skivet fra bakeriet, og skivet brød som ble fryst i lukket frysepose, smaker veldig likt det ferske brødet, etter tining skivevis på benken.
Fryser man et halvt eller helt brød av gangen derimot, er et godt tips å tine det langsomt i kjøleskap for å unngå løs skorpe, mindre fersk smak og hardere og seigere konsistens.
Frysebrød direkte fra produsentene, som er laget nettopp til dette formålet, kan være en løsning for å redusere svinn av brød i fremtiden.
Smuldremel av returbrød
Mye av brødsvinnet skjer også før det når forbrukerne. Av alt brød- og bakervarersvinn oppstår 35 prosent i dagligvare og industri.
Vi skal utvikle et smuldremel og potensielle nye råvarer, basert på returbrød. Smuldremelet skal kunne brukes som ingrediens i en rekke bakervarer, og vårt mål er at smuldremelet kan erstatte en del av hvetemelet som i dag brukes i brød.
Reguleringer av regelverket
Blant tiltakene som foreslås av Matsvinnutvalget er å revidere regelverk. Det kan være å gjøre det enklere å gjenbruke returbrød.
I MICROORC vil vi komme med anbefalinger om endringer i regelverk for å kunne forbedre holdbarhetsmerking og innføre ny teknologi for å øke holdbarheten.
Teknologiske nyvinninger til nytte for alle
Apper som kan hjelpe deg å holde oversikt over matvarene dine, når de går ut på dato og så tilbyr fristende oppskrifter, spås som en av de store mattrendene fremover.
I Sustainable Eaters har vi testet en slik app. Det kan være en god løsning for dem som er mye på mobilen og trenger påminnelser om hva de har i kjøleskapet.
Matprodusenter, dagligvarebransjen, forbrukere og myndigheter må alle ta sin del av ansvaret for å få ned matsvinnet.
Alle kan dra nytte av teknologiske nyvinninger som sørger for kontroll på sykdomsfremkallende og kvalitetsforringende bakterier, oversikt over matvarene dine, emballasjeløsninger som beskytter maten best mulig og temperaturer på et konstant og riktig nivå.