Synspunkt

NMBU-professorene Pål Johan From og Alex Mason er sentrale i Norges sterkeste kompetansemiljø for landbruksrobotikk. Her diskuterer de slakteroboten for gris.

Hurra for robotene og NMBU

Det er hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) det skjer.

Publisert Sist oppdatert

Arne Kongsnes er redaktør i Matindustrien.

SYNSPUNKT. NMBU er Norges fremste og klart største utviklingsmiljø for landbruksrobotikk. Det gagner også norsk matindustri.

Framveksten av roboter, kombinert med bruk av kunstig intelligens, er nødvendig

Teknokjendisen «Thorvald»

For ti år siden startet NMBU utviklingen av landbruksroboten «Thorvald», kanskje vår største teknokjendis internasjonalt. Fortsatt plukker ikke «Thorvald» jordbær, men er i kommersiell drift som melduggbekjemper hos jordbærbonden Simen Myhrene i Sylling i Vestfold.

«Om ti år plukkes alle jordbær i vestlige land med robot», sier professor Pål Johan From, leder av robotikkgruppen ved NMBU. Det er all grunn til å tro at den dyktige professoren får rett.

Kommersialiseringen av «Thorvald» skjer gjennom selskapet Saga Robotics AS. I løpet av året når selskapet 40 ansatte. I høst ble det hentet inn 100 millioner kroner i frisk kapital for å videreutvikle «Thorvald». Både norske og internasjonale investorer er med.

80 millioner fra EU

Internasjonalt er absolutt prosjektet RoButcher, støttet med rundt 80 millioner kroner fra EUs forsknings- og utviklingsprogram Horizon. Her hjemme står NMBU-professor Alex Mason i spissen. Et bredt sammensatt team fra inn- og utland skal utvikle en robot for slakting og skjæring av gris. Den kan være klar for markedet om fem-seks år.

Framveksten av roboter, kombinert med bruk av kunstig intelligens, er nødvendig. Nortura er et eksempel. Der mangler det mye fagfolk, kjøttskjærere inkludert. Slakteroboten må lære å skjære riktig. Derfor brukes profesjonelle kjøttskjærere i utviklingen av roboten.

Selv roboter trenger hjelp av mennesker.

Powered by Labrador CMS