Foto

Chateau Pasquet

Frankrike vil gjøre store mengder vin om til industriell alkohol

Publisert: 9. februar 2023 kl 10.07
Oppdatert: 10. februar 2023 kl 10.56

­De gjør dette for å redusere overproduksjonen av vin. Frankrike er verdens nest største vinproduserende land, etter Italia.

Vinprodusenter i Bordeaux sier at overproduksjon og et fall i innenlandsk forbruk av deres rimeligere viner, har fylt opp kjellerne deres og gjort at de ikke har noe sted å lagre neste årgang.

Vinbøndenes organisasjoner i Bordeaux-regionen, som har arrangert flere protester, vil heller ha kompensasjon for å rykke opp vinranker. Dette vil bidra til å redusere produksjonen, og vinprodusenter kan bruke jorden til noe annet.

Det anslås at minst 15.000 hektar (37.000 dekar) med vingårder, et område som tilsvarer 21.000 fotballbaner, må tas ut av produksjon for at det skal gjøre en forskjell.

De ber om erstatning på 10.000 euro (NOK 110.000) per hektar.

Regjeringen sponset sist destillasjon i 2020, etter at covid-19-nedstengingene førte til at restauranter og barer ble stengt, og fransk vineksport falt.

Rundt en halv million mennesker anslås å jobbe i vinindustrien i Frankrike, ifølge National Interprofessional Wine Commission.

Saken fortsetter under annonsen

Salget av rødvin i franske supermarkeder falt 15 prosent i fjor, ifølge landets General Association for Wine Production. Hvitvin og rosevin ble mindre påvirket, og registrerte nedganger på rundt tre og fire prosent.

Jerome Despey, vinbonde og generalsekretær i landbruksunionen FNSEA, sier til AFP at dette reflekterte en bredere trend. – Franskmenn pleide å drikke rundt 130 liter vin i gjennomsnitt per år for 70 år siden, men i dag har forbruket sunket til rundt 40 liter.

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb