Foto

Foto: Bellies

Stavangers eneste veganske restaurant fikk Matkulturprisen

Publisert: 4. juli 2022 kl 11.52
Oppdatert: 4. juli 2022 kl 13.05

­Prisen er en hedersbevisning til rogalendinger som, mer enn andre, har bidratt til å fremme mat- og drikkekultur i fylket, skriver Stavanger Aftenblad.

Dette sier juryen i sin begrunnelse:

«Vinner av årets Matkulturpris er en ung restaurant i Stavanger, med en flott lokasjon og ett innbydende interiør, som på kort tid har satt store spor etter seg.

Med en stor kreativitet og et rendyrket konsept i tiden, klarer de å løfte opp moderne trender, med bærekraftige valg i forhold til en klimavennlig retning, mot gode mål og mindre avtrykk.

Maten er sesongbasert, og menyen tilpasses sesong. Restauranten har også et sterkt og godt team med seg, både på mat- og vinsiden.

Restauranten er også den første og eneste helveganske restaurant i Stavanger.

Årets vinner av Matkulturprisen beskriver seg selv som «Fersk, Fermentert, Vedfyrt og Lidenskapelig tilberedt».

Saken fortsetter under annonsen

– Det var stas å få en sånn hederspris fra matentusiaster, og vi skal love å fortsette å jobbe videre med matkultur, sier daglig leder Øystein Lunde Ohna, og legger til:

– Det var jo Gladmat og vi hadde full service her på huset. Det var fantastisk å gå gjennom Gladmat-byen og motta prisen til jubel fra teltet.

Han sier at det betyr mye for restauranten.

– De sa fine ord om oss, og det varmer jo. Det er veldig mange andre flotte aktører og personer som har vunnet den prisen før oss, og vi føler oss veldig sett, sier han.

Gladmat-prisene

Lørdag ettermiddag ble vinnerne av både Gladmatpriser og Gladmatstipendet for året kåret. – Alle har en lidenskap, dette er vår, sa daglig leder i restaurant K2, Elisabeth Kress.

På Gladmatens siste dag ble vinnere av årets priser og stipender kåret. I år har nivået vært skyhøyt, mener Gladmat-juryen, som etter mye diskusjon til slutt har kommet frem til de verdige vinnerne.

Saken fortsetter under annonsen

Prisene ble delt ut i det nye teltområdet Kokepunktet klokken 14. Juryen besto av Maggi Gausel, Elin Rusnes Kvingedal, Kristian Ebbesen Fjelde, Gulmira Ahmedova og leder Olav Birkeland. Gausel og Ahmedova er med for første gang i år, mens resten har alt mellom tre og ni års erfaring med seg.

Årets Gladmat-rett

Vinneren av Årets Gladmat-rett ble Spiseriet. Prisen fikk de for sin Sterling kveite med nesle fra Brimse, erter, pepperrot og fritert surdeig.

– Spiseriet har imponert en hel festival med en lekker og gjennomtenkt rett. Perfekt balanse, ingredienser med distinkte smaker som spiller sammen til en flott helhet og deilige kontraster, sier juryen.

Kriteriene var blant annet gode smakssammensetninger, at retten oppleves som spesiell og at råvarene er lokale. De andre nominerte i kategorien var Fisketorget, Déjà Vu, Fish & Cow og Matlauget.

Spiseriets Gladmat-rett fikk også sekser på terningen i Aftenbladets store test.

– Dette er snadder. Og en oase i festival-kaoset, sa anmelder Harald Birkevold om retten.

Saken fortsetter under annonsen

Disse fikk Gladmatstipendet 2022

Under Gladmats siste dag ble også Gladmatstipendet 2022 delt ut til to aktører Inge Steensland Stiftelse mener har skilt seg positivt ut. Det var Restaurant K2 og Håland Kjøtt som ble hedret med et stipend på 30.000 kroner hver.

Restaurant K2 har vært åpen knappe to år når de i dag mottok prisen.

– Det betyr mye, det er jo en bekreftelse på at vi gjør noe bra, etter så mye arbeid, sier daglig leder i restauranten Elisabeth Kress.

– Alle har en lidenskap - dette er vår.

På scenen ble det tårevått for Idar Håland når han gikk opp og mottok diplomet for Håland Kjøtt.

– Det er utrolig stas at vi får anerkjennelse for det brennende engasjementet vi tar med oss på jobb, hver dag, sier en tydelig rørt Håland.

Saken fortsetter under annonsen

Han sier at stipendet vil gå på å dyrke det samme engasjementet blant andre matglade ungdommer.

– Vi brenner for, og kan lære mye av, å spre det engasjementet for norsk matproduksjon til andre også, sier Håland.

Årets Gladmat-opplevelse

Denne prisen går til utstillerne som har gjort en særlig innsats i å gi publikum en god opplevelse, enten gjennom rause smaksprøver, gode historier om produktene eller inspirerende informasjon om hvordan bruke produktene de selger. Temaet for årets festival har vært «Feiring», derfor ble dette noe juryen så etter i utstillerne.

I år var det to heldige som gikk av med seieren i denne kategorien: Déjà Vu og duoen Siddis Gelato og meksikanske Casa Salsitas. Andre nominerte var Matlauget, Felleskjøpet og Hjelmeland Naturlegvis.

– Déjà Vu lager mat i verdensklasse, og klarer samtidig å komponere en rett med tydelige elementer av feiring. Kokkens lidenskap og entusiasme har tydelig smittet over på de ansatte, mener juryen.

Om årets andre vinner, som er to selvstendige spisesteder som har slått seg sammen for festivalen, sier de:

Saken fortsetter under annonsen

– De har et tydelig engasjement, brenner for det de driver med og har virkelig valgt å fokusere på feiring.

Årets stand

Den utstilleren som har gjort en særlig innsats for å lage en god og hyggelig stand for publikum, blir belønnet med denne prisen. I år var Helgø Meny Food Court, Matlauget, Sunde gardsutsalg og ASMarGel alle nominerte, men det var Hjelmeland Naturlegvis som gikk av med seieren.

– Hjelmeland Naturlegves har laget en stand med særdeles god atmosfære. De representerer bygda si med stolthet og samhold, i tillegg til lidenskap for yrket og produktene sine, mener juryen.

– Standen var lett gjenkjennelig med et stort blikkfang. De satte med det Hjelmeland på kartet.

Årets nyskapning

Årets nyskapning skal hylle det risikable, innovative og ukjente. I år stakk Fisketorget av med seieren. De andre nominerte i denne kategorien var Spiseriet, Siddis og Casa Salsitas, Yips, og Smaken av Ryfylke (Hjelmeland Naturlegvis).

– Fisketorget har virkelig nådd toppen av spennende smaker på en innovativ måte. Vi danset allerede etter første smak! Presentasjonen var en fryd for øyet og en kjærlighetsfull symfoni for smaksløkene.

Fisketorgets Gladmat-rett, ørret med jalapeño, pasjonsfrukt, puffet ris og sesamfrø, fikk også sekser av Aftenbladets anmeldere.

 

 

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb