MDG ber om betalingsutsettelse for utelivsbransjen

Publisert: 11. januar 2022 kl 08.18
Oppdatert: 11. januar 2022 kl 09.37

Miljøpartiet De Grønne vil hindre konkursras i utelivsbransjen ved å la serveringssteder som trenger det, få utsette innbetalingen av skatter og avgifter.

– Utsettelsen vi foreslår kan være forskjellen på konkurs og å overleve for flere i utelivsbransjen, sier Rauand Ismail, stortingsrepresentant for MDG, til NTB.

Onsdag legger han fram følgende forslag for Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen utsette skatt- og avgiftsinnbetalingen for serveringsbransjen som forfaller i midten av januar. Det skal ikke betales renter av denne utsettelsen».

– Redningsaksjon

Ismail viser til at skjenkeforbudet har satt mange serveringssteder i en skvis.

– Da flertallet på Stortinget sa nei til å oppheve skjenkestoppen, satte de en hel næring i en nesten umulig situasjon. Jeg håper derfor vi får med oss stortingsflertallet på denne redningsaksjonen for barene og restaurantene, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Fram til i fjor sommer var det mulig for bedrifter å søke om utsettelse av skatter og avgifter, men denne ordningen ble ikke forlenget. Fremskrittspartiet har tidligere tatt til orde for å blåse liv i den igjen.

Regjeringen sa før jul at den vurderer å gjøre det enklere for kriserammede bedrifter å søke om utsettelse, men det har foreløpig ikke skjedd.

Skylder 4,5 milliarder

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har imidlertid lovet at restaurant-, kultur- og utelivsbransjen vil få utbetalinger gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet i løpet av januar.

For mange aktører vil ikke det være nok, mener Ismail.

– MDG har fått mange henvendelser fra desperate mennesker som ser at levebrødet deres er i ferd med å forsvinne, sier han.

Per september 2021 hadde i overkant av 10.000 aktører fått midlertidig utsatt betalinger av skatter, avgifter og enkelte andre krav, viser tall fra Skatteetaten. Beløpet de skyldte var på det tidspunktet vel 4,5 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb