Restaurant

Torskebestanden i Barentshavet er en av verdens største og fiskeriet regnes som et av verdens mest bærekraftige.

Matfisk i internasjonal toppklasse

Publisert Sist oppdatert

Skreien er nok engang på vei inn til kysten av Nord-Norge, etter en 1000 kilometer lang migrasjon fra Barentshavet. Når den kommer til norskekysten er skreien på sitt beste, med saftig, hvitt kjøtt, fantastisk tekstur og delikat smak. Mange restauranter har skrei på menyen, for enkelte er skreien så viktig at det er som en egen sesong i årets første måneder.

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Hovedforskjellen på skrei og torsk er at kysttorsken og nordsjøtorsken er stedegen langs norskekysten og andre steder i Europa, mens skreien kommer svømmende fra Barentshavet. Lofotfisket foregår etter den norsk-arktiske torsken (Gadus morhua). Den holder til i Barentshavet nord for Norge og Russland, hver vinter trekker den ned til norskekysten. Fisken kalles skrei når den kommer ned til norskekysten for å gyte. Torsken er seks til syv år gammel når den første gang foretar denne vandringen. Det er fastslått at skrei og annen torsk er svært like, men med noen få genetiske forskjeller.

Det er utviklet et offisielt kvalitetsmerke for Skrei. Kvalitetsmerket «Skrei» er gytemoden skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav, beskrevet i en egen kvalitetsstandard.

Torskebestanden i Barentshavet er en av verdens største og fiskeriet regnes som et av verdens mest bærekraftige. Skrei er et sesongprodukt, kun tilgjengelig mellom januar og april.

Total mengde av all skrei som ble eksportert fra Norge i 2021-sesongen var 40.800 tonn, for NOK 1,45 milliarder (fersk torsk/skrei fra jan. – apr. 2021).

10 fakta om skrei

1. Skrei skiller seg utseendemessig fra torsk, som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere farvetegninger i skinnet. Den vandrer over store avstander og har Barentshavet som oppvekstområde.

2. Siden skreien svømmer over lange avstander, oppnår den en bedre kondisjonsfaktor enn torsk, som lever stasjonært. Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.

3. Skreiens tilbehør som rogn, lever, tunge og kjake, gjør produktet skrei helt spesielt. Den mest tradisjonsrike måten å servere skrei på er med lever og rogn. Dette kalles skreimølje.

4. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið, som betyr fisk som skrider eller vandrer.

5. Skrei er rik på proteiner, vitaminer, mineraler, og en porsjon skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av Omega-3-fettsyrer.

6. Skrei er en rovfisk som spiser sild, lodde og brisling.

7. DNA har avdekket at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner.

8. Etter at skreien er fisket og renset, pakkes den i esker med is innen 12 timer. Se etter kvalitetsmerket Skrei® når du kjøper fersk skrei. Da er du sikret fisk med ypperste kvalitet.

9. Cirka 40 % blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg fra Finnmark i nord til Stad i syd. Det finnes ingen andre steder i verden der en kan fiske skrei.

10. Skrei er kilde til flere produkter, som for eksempel tunge og kjake. Disse betegnes av mange som en ettertraktet delikatesse. Med skreiens økte utbredelsefinnes det også flere internasjonale spesialiteter basert på dette enestående faste, fine og hvite fiskekjøttet.

Powered by Labrador CMS