92 % konkursøkning i hotell- og restaurantbransjen

Publisert: 4. august 2022 kl 15.41
Oppdatert: 5. august 2022 kl 09.10

­10 selskaper ble tvangsoppløst i juli, mot 11 i juli ifjor.

Sommeren har ikke lettet på trykket for bedriftene. I juli måned har det vært en økning i konkurser totalt på hele 33,8 prosent, sammenlignet med samme måned i 2021. Spesielt er det bransjene Detaljhandel og Hotell/Restaurant som opplever voldsom økning i konkursene med henholdsvis 100 og 92,9 prosent, dette viser konkursstatstikken til data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Antallet konkurser har økt i alle måneder i år bortsett fra april, og juli har den største økningen hittil i år. Samlet ligger konkursene 7,9 prosent over fjoråret, etter de syv første månedene, mens antallet tvangsavviklinger har gått ned med 17,8 prosent. Konkurser rammer både bedriftseiere og ansatte hardt. Til nå har 8700 mistet jobben som følge av konkurser og tvangsavviklinger. Det er 21 prosent høyere enn i fjorårets syv første måneder.

– Økte kostnader til lønn, varekjøp og skyhøye strømutgifter, gjør at belastningene for bedriftene begynner å bli svært høye. Mens de økte konkurstallene innen Detaljhandel og Hotell/Restaurant nok i stor grad skyldes ettervirkninger fra pandemien. Mange butikker og restauranter overlevde pandemien på coronastøtte og utsatte skatter og avgifter i fjor, mens de sliter nå som det er tid for tilbakebetaling, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb