Produksjon

Det norske klimaprosjektet Sahara Forest Project dyrker grønnsaker i ørkenen i Jordan. Nå kommer snart ørkengrønnsakene fra anlegget til norske butikker.

Bama satser på «norske» ørkengrønnsaker

Nå kommer ørkengrønnsakene snart til norske butikker.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom et unikt konsept dyrker det norske klimaprosjektet Sahara Forest Project grønnsaker i ørkenen i Jordan.

Fra sommeren av skal Bama selge cherrytomater og søtpoteter Sahara Forest Project har dyrket.

Avtalen mellom grønnsaksleverandøren og det norske klimaprosjektet skal signeres i Jordans hovedstad Amman i forbindelse med det norske statsbesøket som pågår.

– Sahara Forest Project utvikler en teknologi som muliggjør bærekraftig matproduksjon i tørre områder. Vi sikter etter hvert mot gjenskaping av teknologien i andre produksjonsområder, hvor det per i dag er vanskelig å dyrke fram avlinger, forteller konserndirektør Øyvind Briså i Bama.

I første omgang er det snakk om cherrytomater og søtpoteter, men på sikt kan det også bli andre grønnsaker. Varene kommer på det norske markedet i månedsskiftet mai/juni, opplyser Sahara Forest Project.

Lager ferskvann

Norske Sahara Forest Project ble startet i 2010 og de åpnet anlegget sitt i Akaba i Jordan i 2016. De bruker saltvann fra Akababukta og omgjør det til ferskvann som igjen brukes til å dyrke mat i saltvannsnedkjølte drivhus og utendørs i ørkenen.

Prosjektet finansieres av norske og jordanske myndigheter, samt EU og private aktører. Foreløpig er det avhengig av støtte for å gå rundt økonomisk, men håpet er at teknologien skal bli lønnsom på sikt.

– Samarbeidsavtalen viser at det definitivt er kommersiell interesse for maten som produseres i området, sier daglig leder Kjetil Stake i Sahara Forest Project.

Foto Sahara Forest Project står bak dyrking av cherrytomater og søtpoteter i dette anlegget i ørkenen i Jordan. Foto: The Sahara Forest Project / NTB scanpix

– Godt eksempel

I første omgang er det snakk om relativt små volumer av grønnsaker, nærmere bestemt 400 kilo tomater og noen tonn søtpoteter. Men en viktig del av samarbeidsprosjektet er også deling av teknologi og erfaringer.

– Dette er et godt eksempel på et næringslivssamarbeid som tar utgangspunkt i bærekraftige og innovative miljøteknologier. Partnerskap med næringslivet bidrar til å skape økonomisk vekst og handel og skape grønne jobber i både Jordan og Norge, sier næringsminister Iselin Nybø.

Sahara Forest Project leverer også grønnsaker ved havnen i Akaba til cruiseselskapet Costa, som serverer dem på restauranter om bord på skipene.

Powered by Labrador CMS