Produksjon

Eva Appelgren til halsen i kjøttkaker hos Stabburet i Fredrikstad vinteren 1954.

83.000 kjøttkaker i døgnet

Full fart hos Stabburet i Fredrikstad under «Øvelse Vinter» i februar 1954. Fabrikken mettet 25.000 soldater daglig.

Publisert Sist oppdatert

Stabburet lagde 83.000 kjøttkaker daglig til de sultne krigerne som deltok i «Øvelse vinter».

Foto Hvert sekund trillet det ut tre velformede, gyllenbrune og velduftende kjøttkaker fra Stabburet i Fredrikstad. Foto: Sv. A. Børretzen | Aktuell | NTB scanpix

Kjøttkakene ble som et eksperiment levert frosne fra fryselager direkte til feltavdelingen.

Hos Stabburet ble kjøttkakene laget med god maskinell hjelp. Kjernen var en helautomatisk stanse og stekemaskinen, som hvert sekund trillet ut «tre velformede, gyllenbrune og delikat duftende kaker», som det het i bildebekrivelsen fra det som i dag er bildebyrået NTB scanpix.

Stabburet fikk ny fabrikk på Råbekken i Fredrikstad i 1966. Den ble vesentlig utvidet i 1994. Anlegget er senere utvidet og modernisert i flere etapper, sist i 2016. Det er i dag Stabburets største produksjonsanlegg.

Stabburet ble tilsluttet Borregaard-konsernet i 1975 og tilhører nå Orkla-konsernet.

TIPS OSS! Sitter du på et godt historisk bilde med en god historie bak? Send en melding til redaksjon@matindustrien.no

Powered by Labrador CMS