Produksjon

Den havgående flåten er svært betydningsfull for aktivitet og sysselsetting langs hele kysten, ikke minst i Nord-Norge, viser SINTEF--rapporten. Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt

Den havgående fiskeflåten er bærebjelken for kysten

Flåten står for om lag 70 prosent av fiskeflåtens verdiskaping og sysselsetter rundt 60 prosent av verdikjeden. Dette fremgår av en fersk rapport fra SINTEF Ocean.

Publisert Sist oppdatert

­– Rapporten viser at den havgående fiskeflåten er avgjørende for aktivitet, sysselsetting og bosetting langs hele kysten. Vi ser fram til å gå nærmere inn på disse problemstillingene på Fiskebåt Nord sitt årsmøte på onsdag, sier Marius Ytterstad, styreleder i Fiskebåt Nord, i en pressemelding fra selskapet.

Til årsmøtet kommer også én av forfatterne bak SINTEF-rapporten, Roger Richardsen, for å presentere funnene, og snakke om havfiskeflåtens betydning for kystbefolkningen.

20.600 årsverk

Ifølge Sintef-rapporten står den havgående fiskeflåten for 71,5 prosent av førstehåndsomsetningen i Norge og sysselsetter 20.600 årsverk.

– Dette viser at den havgående flåten er svært betydningsfull for aktivitet og sysselsetting langs hele kysten, og ikke minst i Nord-Norge, sier Ytterstad.

I oktober kom en annen rapport fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), som viser det samme bildet. Denne rapporten er utarbeidet av Norce, Nofima og Menon Enonomics og tar for seg hele sjømatnæringen. Rapportene legger et viktig grunnlag for regjeringen, som nå er i innspurten med kvotemeldingen som legges fram for Stortinget rett over nyttår.

Kvotemeldingen

Til årsmøtet i Fiskebåt Nord kommer dessuten statssekretær Vidar Ulriksen (Ap), i Nærings- og fiskeridepartementet, for å redegjøre for regjeringens arbeid med kvotemeldingen.

– Sjømatnæringen er viktig for landsdelen, og havfiskeflåten utgjør en svært sentral del av dette. Vi legger derfor opp til et årsmøte der vi skal diskutere flere dagsaktuelle saker. Til årsmøtet kommer flere innledere som skal belyse dette, sier Ytterstad.

Powered by Labrador CMS