Fremtidens birøkter sammen med to av årets birøktere for 2023

Erik Roede (til venstre) er blitt kåret til fremtidens birøkter, mens John Olav Vehus (midten) og Dan Sundhordvik kan smykke seg med tittelen årets birøkter for 2023. Foto: Trude Hendriksen | Hanen

Birøkt – så mye mer enn honning

Publisert: 6. februar 2024 kl 13.18
Oppdatert: 8. februar 2024 kl 22.51

NM i Honning 2024 handler selvfølgelig veldig mye om honning.­ Men birøkterne er også opptatt av de lange linjene i livet og kan gjøre seg bemerket på helt andre områder.

Juryen uttrykte det på denne måten: «Birøkt innebærer så mye mer enn bare produksjon av honning og næringsutvikling. Det handler også om samhold, omsorg og livsglede. Både for bier og for birøktere.»

Derfor hedres hvert år birøktere som var vist et spesielt engasjement, både innenfor og utenfor faget, med utmerkelsene Fremtidens birøkter og Årets birøkter. Det er Norges Birøkterlag og Honningcentralen som står bak prisene.

Erik Roede fra Asker ble kåret til Fremtidens birøkter for sitt arbeid med ukrainske flyktninger, mens Jon Olav Vehus og Dan Sundhordvik delt utmerkelsen Årets birøkter.

Førstnevnte for sin innsats for å synliggjøre birøkten på både lokale, nasjonale og internasjonale arenaer, sistnevnte for sitt engasjement for kortreist mat og bærekraft.

Integrering av ukrainske flyktninger

Hedersbetegnelsen Fremtidens birøkter handlet i 2023 om samfunnsansvar og å bidra i den tiden vi er inne i, altså samtiden.

Saken fortsetter under annonsen

Etter Russlands invasjon i Ukraina har det strømmet flyktninger til Norge. Ukraina har lange birøkttradisjoner. Blant dem som har flyktet hit, er det flere birøktere.

Også flyktninger og innvandrere fra Somalia og kurdere fra Irak og Iran har ifølge Erik Roede enorm kunnskap og lang tradisjon innenfor birøkt.

Juryen framhevet blant annet at Roede har vært primus motor for å integrere noen av disse i et sosialt nettverk av andre birøktere.

– Vi har et ansvar for å bidra til integrering, understreket Asker-mannen da han mottok prisen.

– Og for å bli kjent med andre, trenger vi noe å prate om. Med birøkt har vi en felles plattform. Disse birøkterne har fått verdifull hjelp til å innpasse seg i et nytt og ukjent land, roste Roede.  

Julie Øyan, prosjektleder i Hanen

Visst er det glede i honning. Bare se på Julie Øyan, prosjektleder i Hanen og én av de ansvarlige for NM i Honning. Foto: Trude Henrichsen | Hanen

Fakta om birøkt og NM i Honning 2024

 • 170 honninger fra hele Norge var påmeldt.
 • 52 finalister og vinnere i 18 kategorier. 
 • Dommerteamet besto av erfarne smaksdommere og sensorikere, samt matskribent Andreas Viestad, som startet Geitmyra matkultursenter for barn og Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef ved Det kongelige hoff.  
 • Birøkt er en liten, men viktig næring i Norge.  Honningbier fra 50.000 bisamfunn hjelper til med pollinering av naturen og frukt, bær og raps for matproduksjon.
 • Frøproduksjon av for eksempel kløver behøver også insektspollinering. Derfor er birøkternes innsats viktig for at det finnes bier til pollinering over hele landet.
 • Mye av honningen som kjøpes, er importert.
 • Arrangørene jobber for å øke interessen for norsk honning, som er et håndverksprodukt rett fra blomstringen, og av topp kvalitet, ifølge birøkterne selv.
 • Honninglandet Norge byr på en rekke svært ulike smaker, med honning fra skogsbær, lind, røsslyng, løvetann og mye mer.  
Saken fortsetter under annonsen

Brenner for birøkt, bærekraft og kortreist mat

Også Jon Olav Vehus og Dan Sundhordvik har definitivt utmerket seg i året som er gått. 

Her noen formuleringer fra juryens begrunnelse:

«Vehus har i flere år bidratt til erfarings- og kunnskapsdeling, og er med på å løfte og synliggjøre birøkten internasjonalt, nasjonalt og lokalt. Han er aktiv i lokallaget, og flere av birøkterne han har lært opp, driver stort i dag. Jon Olav har et stort samfunnsengasjement og tenker ut stadig nye metoder å nå ut med til barn og unge – snart med ´verdens største bikube` som gir nærkontakt med honningbier og kunnskap om honning og pollinering.»

Dan Sundhordvik, også han kåret til årets birøkter, er samfunnsengasjert og opptatt av bærekraft og kortreist mat, understreker prisjuryen og skriver:

«Dan foredler flere sortshonninger og bidrar til pollinering i Hardanger. Han er innovativ og har med kontinuerlig testing oppnådd sunne bier og gode resultater i et krevende vestlandsklima, der han også etablerte ny pare-stasjon for buckfastbier, noe som er viktig for lokalt avlsarbeid. Han er aktiv i lokallaget sitt og sier alltid ja til å bidra i kurs og møter, i tillegg til å spre sin kunnskap om bier i sitt daglige virke på barneskolen.»

Årets jury har bestått av følgende:

Saken fortsetter under annonsen
 • Eli Åsen, juryleder og nestleder i Norges Birøkterlag.
 • Benedicte Myhre, leder av Jæren Birøkterlag.
 • Knut Tisthal fra Honningcentralen
 • Alf Helge Søyland fra Milde utenfor Bergen. Kåret til årets birøkter i 2021.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb