potetchips

Én porsjon pommes frites tilsvarer mer enn det daglige gjennomsnittsinntaket av akrylamid.

VKM: Akrylamid øker kreftfaren

Akrylamid i maten øker faren for kreft også i den norske befolkningen, konstaterer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Publisert Sist oppdatert
Potetchips, pommes frites og kaffe pekes ut som risikovarer i en vurdering som VKM har levert Mattilsynet.EUs mattrygghetsorgan Efsa har tidligere vurdert risikoen ved akrylamid i mat. Eksponeringen i Norge er ganske lik, selv om det ikke alltid er de samme matvarene som er kilde.– Konklusjonen om at akrylamid fra mat kan øke risikoen for utvikling av kreft, gjelder derfor også for den norske befolkningen, sier seniorrådgiver Anders Tharaldsen i Mattilsynet.Den gruppen som kunne skille seg ut i Norge, er ettåringene, siden de spiser mer barnegrøt enn andre europeiske småbarn. Til gjengjeld er det mindre akrylamid i norsk barnegrøt, slik at de får i seg omtrent like mye av stoffet.Rapporten fra VKM har gjort egne beregninger for chips, pommes frites og kaffe:• Hvis en person på 70 kg spiser 100 gram potetchips, gir det alene et inntak av akrylamid som er over to ganger det gjennomsnittlige daglige inntaket hos ungdom og voksne. En stor pose chips på det norske markedet inneholder 300 gram.• Hvis en person på 70 kg spiser en gjennomsnittlig porsjon med pommes frites på cirka 135 gram, gir det alene et inntak av akrylamid som er over det daglige gjennomsnittlige inntaket hos ungdom og voksne.• Et inntak på 5 dl kaffe, eller to og en halv kopp, hos en person på 70 kg gir et akrylamidinntak som alene nesten tilsvarer det daglige gjennomsnittlige inntaket hos voksne.– Akrylamidproblematikken tas mer og mer inn i det daglige tilsynet hos Mattilsynet. I tillegg bidrar Norge i arbeidet med å utvikle nye skjerpede krav til næringsmiddelprodusentene i hele Europa. Et nytt regelverk skal på plass innen kort tid, sier Anders Tharaldsen.

Som i resten av Europa

Potetchips, pommes frites og kaffe

Nye regler

Powered by Labrador CMS