Nyheter
Vil ha lengre holdbarhetsfrist for norske egg enn resten av EU
To statsråder vil be om en tilpasningstekst slik at Norge kan fortsette å merke egg med 35 dagers holdbarhet, framfor 28 dager som normen er i EU.
Det framkommer i et svar som Ingvild Kjerkol (Ap) ga til Rasmus Hansson (MDG) i Stortinget.
Bakgrunnen er at EU har innført en ny forordning som gjør at salgsdatoen for egg er utvidet fra 21 til 28 dager etter legging. I den andre enden fører imidlertid denne forordningen til at bestemmelsen om dette flyttes til et regelverk som er innenfor EØS-avtalen, og som Norge derfor må følge.
35 dager i Norge
I Norge har regelen vært at egg er holdbare i 35 dager etter legging. Grunnen til at holdbarhetsdatoen i EU er kortere er at det er større utfordringer med salmonella der, skriver regjeringen i en pressemelding.
– Vi har fulgt dette tett fra norsk side helt siden reglene om egg ble tatt inn i EØS-avtalen i 1999. Det er helt nødvendig for oss å gå en runde med EU, fordi en slik endring i regelverket vil ha konsekvenser for norsk eggproduksjon slik vi kjenner den i dag, og medføre utfordringer for næringa, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).
– Samtidig er det viktig å understreke at Norge er selvforsynt med egg av god kvalitet, og vi har gode kontrollmekanismer for å påse at vi ikke har salmonella i fjærfeproduksjon i dag. Det er derfor stor grunn å be om en tilpasning, mener hun.
Betydning for omfanget av matsvinn
– Holdbarhetsmerkingen er viktig både for forbruker og bransje, og har betydning for omfanget av matsvinn. I denne saken er jeg glad for at vi kan gå sammen om å be om en tilpasning som er bra for næringen og ikke går utover folkehelsa, poengterer helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).