Nyheter
Velg din vei for å nå klimamålene
Miljødirektoratet lanserer nettjeneste der du velger tiltakene som gjør at Norge kan nå utslippsmålene.
Nyttig for alle
Norge skal redusere utslippene av klimagasser til 2030. På de nye nettsidene kan alle interesserte selv velge blant en rekke tiltak i ulike samfunnssektorer, og så se hvor store utslippsreduksjoner det kan gi.
– Debatten om klimatiltak i Norge kan være uoversiktlig og vanskelig, med mange fagbegreper og mange tall. Vi tror det er mer forståelig når du selv kan sette opp din egen klimaløsning og se effektene. Jeg håper nettsiden om klimatiltak i Norge blir nyttig for alle, fra skoleelever til statsministre, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.
Basert på Klimakur 2030
Norge skal redusere utslipp av klimagasser fordelt på tre hovedområder: ikke-kvotepliktige utslipp (blant annet transport og jordbruk), via EUs system for klimakvoter (blant annet industri og petroleum) og gjennom utslipp og opptak fra skog og arealbruk.
Foreløpig viser den nye tjenesten tiltak fra utredningen Klimakur 2030, som tidligere i år presenterte tiltak som kan gi minst 50 prosent reduksjon i ikke-kvotepliktige utslipp i 2030 sammenlignet med 2005. I tillegg vises det mulige tiltak i arealbrukssektoren.
Miljødirektoratet opplyser at nettsidene senere vil gi informasjon om flere klimatiltak, også for reduksjon i kvotepliktige utslipp av klimagasser.
Omstridt tiltak
Det såkalte kostholdstiltaket, der landbruket skal kutte kjøttproduksjonen betydelig til fordel for mer plantebasert kost og fisk, har skapt mye debatt.
Både kjøttindustrien og landbrukets organisasjoner har reagert kraftig og i april lanserte en samlet landbruksnæring rapporten «Landbrukets klimaplan 2021-2030», som går en helt annen vei enn ekspertene bak statlige «Klimakur 2030» legger opp til.
Næringen foreslår utslippskutt på linje med Klimakur 2030, men kutt i kjøttproduksjon er ikke blant løsningene.
Rapporten er en oppfølging av klimaavtalen mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og regjeringen som ble inngått i juni 2019. Planen er overlevert landbruks- og matminister Olaug Bollestad og klimaminister Sveinung Rotevatn.