Nyheter
– Ulogiske regler og utilstrekkelig kompensasjon
Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke mener det ser mørkt ut for mange serveringssteder og mat- og drikkeprodusenter.
– Regjeringen må forstå at å stanse skjenkingen er det samme som å stenge serveringsstedene. Skjenkestansen rammer spisestedene hardt. Samtidig får det en dominoeffekt til de som leverer mat og drikke til restauranter og utesteder over hele landet. Når kompensasjonstiltakene på toppen av det hele stanses i januar, ser det mørkt ut for flere serveringssteder og mat- og drikkeprodusenter, sier Petter Haas Brubakk, sjef i NHO Mat og Drikke, om dagens økonomiske tiltak fra regjeringen Støre.
Regjeringens forslag til kompensasjonsordning som ble lagt frem 14. desember skal dekke tap for bedriftene som følge av smitteverntiltak.
Ikke akseptabelt
Forslaget blir dårlig mottatt i store deler av næringslivet.
– At perioden for kompensasjonsordningen for næringslivet ikke tilsvarer den perioden bedriftene har tap som følge av direkte eller indirekte politisk pålagte smitteverntiltak, er ikke akseptabelt. En rekke mat- og drikkeprodusenter som har hovedkundene sine innen uteliv, restauranter, catering og kantine står nok en gang overfor store tap i ukene som kommer. Dette er små og store bedrifter over hele landet som må kompenseres for tapene sine, sier Brubakk.
Etterlyser sammenheng
Brubakk mener også at det bør kunne stilles spørsmål ved sammenhengen i regjeringens smitteverntiltak.
– Å gi serveringsstedene lov til å holde åpent, men ikke lov til å servere alkohol betyr i realiteten at virksomhetene stenges. Vi blir kontaktet av medlemsbedrifter som reagerer på at de får servere mat til gjester ved bordene, men at alkoholservering ikke er tillatt ved samme bord. Dersom myndighetene faktisk mener dette er et treffsikkert smitteverntiltak, må de også akseptere at dette må kompenseres. Hvis ikke vil resultatet dessverre kunne bli at det mangfoldet av restauranter og utelivsbedrifter næringsministeren snakket varmt om under regjeringens pressekonferanse, kommer skadeskutt og sterkt svekket ut av pandemien, sier Brubakk.
Nøkkeltall
NHO ha over lang tid undersøkt tilstanden i medlemsbedriftene. Den siste undersøkelsen er gjort fra 8. til 13. desember, altså før den siste kraftige innstrammingen. Her er noen nøkkeltall for NHO Mat- og Drikke (129 bedrifter med i undersøkelsen):
-
Vurderer du at det er reell risiko for at din bedrift kommer til å gå konkurs som følge av koronaviruset? Ja,sier 9 %
-
Hvordan vil du vurdere markedsutsiktene for din bedrift de neste 6 månedene? Forverring/nedgang for 33 %
-
Har din bedrift i løpet av de siste 4 ukene merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset? Ja, sier 28 %
-
Hvordan vurderes den generelle markedssituasjonen for din bedrift? Dårlig,sier 12 %