Nyheter

Ingulf Galåen får til å bruke hele egget – nå har plommekrevende vaffel- og pannekakerører, majones og eggelikør fått følge av marengs.

Trøndelag er Europas matregion i år

Trondheim og Trøndelag er europeisk matregion i 2022.– Vi håper det setter varige spor, sier lokalmatveteran Ingulf Galåen på Røros.

Publisert Sist oppdatert

24 år etter at Mat fra Fjellregionen ble Norges første regionale matmerke, blir Trøndelag Europas gastronomiske sentrum. I hvert fall i et år. Trondheim og Trøndelag er pekt ut som europeisk matregion – ERG – i 2022.

– Dette er et veldig vidt prosjekt. Det blir vel første gang i Trøndelag at hele verdikjeden fra forskere og produsenter til foredler og distributør skal sitte i samme prosjekt, sier prosjektleder May Britt Hansen.

Foto May Britt Hansen er prosjektleder.

Lærer opp folk

Hun forteller om bærekraftige matsystemer som ett hovedmål. Et annet er at maten skal få «et massivt løft ut mot folket», som hun sier det – med tanke på både besøkende og trøndere. De skal få mer kunnskap om maten og hvor den kommer fra, slik at de kan gjøre mer bevisste valg.

– Folk skal lære seg litt mer om Trøndelag som matregion. Dette er ikke bare for fiffen eller for dem som går på restaurant, sier Hansen.

Det skal bidra til at produsentene i både stor og liten skala skal få bedre økonomi, og det skal også sørge for å få frem nye etablerere og gründere. Prosjektlederen peker på Grønne Folk på Frosta som et eksempel på det som prosjektet ønsker å få frem: Der blir ukurante grønnsaker som ellers ville blitt kastet, gjort om til ferdige retter – gryter, burgere og hummus, for eksempel.

– Rekruttering blir en viktig del av dette. Unge må bli mer interesserte i å velge de yrkesrettede linjene, ifølge Hansen. Nå inviterer regionen til en egen sertifisering for produsenter, vertskap, støttespillere og arrangører.

Kjedesamarbeid

På Røros gleder Ingulf Galåen seg over alt som har skjedd siden den moderne lokalmatbølgen i Norge begynte så smått nettopp på Røros for over 20 år siden. Han driver Galåvolden Gård, som har produsert melk i minst 300 år. Gården ble skyldsatt i 1721, men det lot seg ikke gjøre å få til noen åpen jubileumsfeiring i år.

Foto Matbedriftene på Røros har samarbeidet godt lenge. Heidi Haugen yster Røros­ost på Galåvolden-melk med røkt reinsdyrkjøtt fra Rørosrein. Foto: Georg Mathisen

Galåen bruker gårdens egne egg og gårdens egen melk til ost, marengs, vaffel- og pannekakerøre, is, majones, sjokolade og ostekake.

– Da vi startet opp med gårdsmaten, hadde vi som målsetting å foredle alle råvarene her fra gården, sier han og snakker positivt om samarbeidet med både Meny og Coop. Vaffelrøre og pannekakerøre er et nært samarbeid med Coop. Både til rørene, til majonesen og også til eggelikør går det veldig mye eggeplomme. Da han begynte å lage marengs av hvitene, tok Meny dem inn i hele landet med én gang.

Håper på løft

Nå har han store forventninger til at året som europeisk matregion skal skape ekstra oppmerksomhet om lokalprodusert mat:

– Vi håper at jobben som gjøres i ERG, skal være med og løfte lokalmat generelt og at vi kan utnytte det ekstra godt i Røros. Vi vil befeste oss som lokalmathovedstaden, sier han.

Rørosmat har også dannet bedriftsnettverket Best Lokalt. Der er både produsenter, butikker og hoteller med. – Det faller helt sammen med ERG, mener Galåen.

– Sertifiseringen særlig av spisesteder er en veldig bevisstgjøring. Det er stilt krav om 30 prosent lokale varer og at minst én rett skal være 100 prosent lokal. Det skjerper dem og bevisstgjør flere enn dem som spiller på lokalmaten i dag, sier han.

Mulig å øke

Han synes han det har vært godt fokus på utenlandske messer på Trøndelag som europeisk matregion i 2022.

Foto Gendra Samsone (til venstre) og Saida Gailiunaite har både kapasitet og råvarer nok til å produsere mer is hvis matregion-året skulle føre til oppsving. Foto: Georg Mathisen

– Dette setter veldig preg på måten Trøndelag markedsføres på nå, og vi håper det kommer til å sette varige spor, ifølge Galåen.

Han forteller om en gruppe produsenter på Røros som har varierende kapasitet til å øke produksjonen. Noen stanger i taket, mens andre har veldig mye å gå på. Selv kan han ikke yste mer ost enn i dag, men på is, majones, røre og marengs har han stor kapasitet.

– Vi har mer enn nok råvare, understreker Ingulf Galåen.

Dette er regionene

«European Region of Gastronomy» er en tittel som ett eller flere områder får tildelt hvert år. Igcat, det internasjonale instituttet for gastronomi, kultur, kunst og turisme, står bak.

Prosjektet skal øke oppmerksomheten rundt mat og kultur, øke kreativitet og innovasjon, bidra til opplæring om bedre ernæring, bedre den bærekraftige turismen og trekke frem karakteristisk matkultur.

Disse områdene er pekt ut som europeisk matregion:

  • Minho (Portugal) 2016

  • Catalonia (Spania) 2016

  • Riga - Gauja (Latvia) 2017

  • Øst-Lombardia (Italia) 2017

  • Aarhus - Midtjylland (Danmark) 2017

  • Nord - Brabant (Nederland) 2018

  • Galway - West of Ireland (Irland) 2018

  • Sørlige egeiske øyer (Hellas) 2019

  • Sibiu (Romania) 2019

  • Kuopio (Finland) 2020

  • Coimbra (Portugal) 2021

  • Slovenia 2021

  • Trondheim - Trøndelag 2022

  • Menorca (Spania) 2022

  • Hauts-de-France (Frankrike) 2023

Powered by Labrador CMS