Nyheter

Øyvind André Haram er kommunikasjonssjef i Sjømat Norge.

Trenger bredere kompetanse

Sjømatnæringen utvikler seg stadig og trenger mer og bredere kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

– Før var det stort sett rekruttering fra «blå fag» og utdanninger som tilbyr sjømatrelatert utdanning. Nå rekrutteres det i langt større grad flere ingeniører, biologer, økonomer, advokater og så videre. Vi vil ha behov for langt bredere kompetanse enn tidligere. Kombinasjonen av en grad og noe erfaring fra sjømat vil være svært ettertraktet, sier kommunikasjonssjef Øyvind André Haram i Sjømat Norge til Matindustrien.

14.000 ansatte

Sjømat Norge er landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen. Den dekker hele verdikjeden fra fjord til bord.

Foreningen representerer over 650 medlemsbedrifter og 14.000 ansatte innen fiskeindustri, havbruk, fôrproduksjon, biomarin industri, teknologi og service, sjømatrederi og fiskehelse.

Et hav av muligheter

Mens de tradisjonelle yrkesfagene i matindustrien strever med rekrutteringen, opplever sjømatnæringen vekst på videregåendeskole. Akvakulturfaget er et eksempel, der har søknadstallene steget fra 144 i 2017–18 til 199 for inneværende skoleår.

Kombinasjonen av en grad og noe erfaring fra sjømat vil være svært ettertraktet

Sjømat Norge har plass i det faglige rådet for naturbruk som gir råd til Utdanningsdirektoratet om næringens utdanningsbehov på videregående skole. Organisasjonen har også tett kontakt med høyskoler og universiteter. For skoleåret 2019-20 hadde 946 søkere land- og havbruk som førstevalg. De kjempet om 519 studieplasser.

Jobber med nye læreplaner

– Det siste året har vi jobbet en del med fornyelsen av læreplanene på videregående. Vi har gitt innspill og prøvd å påvirke de nye læreplanene til å løfte blikket mot det Norge skal leve av i fremtiden: Havet og mulighetene som ligger der, forklarer Haram.

Sjømat Norge ønsker å dele dagens fagbrev i akvakultur i to på tredje trinn i videregående (vg3).

– Dersom vi får det som vi ønsker, blir det et etablert et nytt tilbud fra høsten 2020. Da får forhåpentligvis alle lærlinger muligheten til å gå opp til fagprøve i havbrukstekniker. Næringen har vært i så stor forandring og utvikling de siste årene at denne endringen er det sterkt behov for.

Denne artikkelen er også publisert i Matindustrien #1/2020. Her kan du bestille et gratis prøveabonnement som stanser automatisk.  

Powered by Labrador CMS