Nyheter
– Ta inn så mange lærlinger som mulig
NHO Mat og Drikke ber bedriftene ta inn flest mulig lærlinger, også fra beslektede fag i bransjer som sliter.
– Mange bransjer vil ha utfordringer med å ta inn lærlinger til høsten. Den delen av mat- og drikkenæringen som har mulighet til det, bør derfor nå bidra og ta inn så mange lærlinger de kan, sier spesialrådgiver Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke til organisasjonens hjemmeside.
Lynghaug sier at selv om heller ikke mat- og drikkenæringen er uberørt av koronakrisen, og noen er hardt preget av situasjonen, er det likevel slik at hver enkelt bedrift nå bør ta en intern gjennomgang og vurdere muligheten for å ta inn så mange lærlinger som mulig.
Omstilling mulig
Lynghaug trekker fram to viktige grunner for at mat- og drikkebæringene skal hente inn flest mulig lærlinger:
1. Mange av bransjene i mat- og drikkenæringen behov for arbeidskraften.
2. Mange andre bransjer i øvrig prosessindustri, i service- og serveringsbransjen ha langt større utfordringer med å ta ansvar for lærlinger denne høsten.
– Det er ikke sikkert at alle ungdommene ønsker å omstille seg til en læreplass i matindustrien, men de må få tilbudet, og mange kommer nok til å takke ja, sier Lynghaug.
LES MER | Rekruttering er bransjens største utfordring
Samfunnsansvar
Seks av ti medlemsbedrifter har meldt om et udekket kompetansebehov, særlig er behovet stort for fagarbeidere.
– Nå har vi en mulighet til å gjøre noe med dette, samtidig som vi tar et samfunnsansvar, sier han.
LES MER | 10 av 12 læreplasser tomme i industriell matproduksjon/produksjonsteknikk I 2019
Tøft for kokkelærlingene
Over 1.000 unge har søkt om læreplass i kokkefaget. Disse holder nå på å fullføre vg2, kokk- og servitørfag.
– Det er dessverre stor sannsynlighet for at en god del av disse vil ha vanskeligheter med å få læreplass i restaurant- og serveringsbransjen til høsten, forteller Lynghaug.
Kokk- og servitørfag er «feil» utdanningsprogram for en læreplass i matindustrien. Ifølge Lynghaug er utdanningene likevel så beslektet at det skal lite yrkesteori til for å dekke de hullene disse elevene har i sin utdanning i løpet av læretiden.
Lynghaug mener fylkeskommunene må stille opp med «restteorien» disse lærlingene trenger.
– Også innen de tekniske yrkesfagene vil det kunne bli et større tilfang av søkere til læreplass i mat- og drikkenæringen, understreker Lynghaug.
Jobber for mer penger
NHO Mat og Drikke oppfordrer bedrifter som ser en mulighet for å ta inn flere lærlinger i matrelaterte eller produksjonstekniske fag om å henvende seg til opplæringskontorene i eget fylke, eller til fagopplæringsavdelingene i fylkeskommunen.
– Vi vil arbeide overfor sentrale myndighetene for at det legges til rette for å sluse ungdom fra beslektede fag og bransjer inn der hvor det finnes læreplasser, i form av ekstratilskudd til opplæring, kurs for yrkesteori, instruktøropplæring for nye lærebedrifter og annet, sier Lynghaug.