Nyheter
Stavanger Ysteri vant Oste-NM
Stavanger Ysteri gikk helt til topps i NM i ost med ølosten Konrad.
Finalene i årets NM ble arrangert i regi av Norsk Gardsost fredag. 200 oster fra 56 produsenter ble vurdert av matvitere, teknologer og produsenter.
Håndarbeid og kjærlighet
Ifølge juryen er vinnerosten Konrad produsert med «håndarbeid og kjærlighet».
Slik er Konrad beskrevet på Ostelandet, nettsiden der Oste-Norge i år har samlet seg:
«Rødkittost ystet av dagsfersk, økologisk rå melk, modnet med stout. Konrad modnes under naturlige forhold i vår egen ostegrotte under ysteriet. Annen hver dag settes overflaten av osten inn med en modningskultur basert på Konrads Stout. Kulturen er utviklet i grotten, og gir osten dens særegne smak, aroma og brune farge. Konrad modnes først i seks uker. Så pakkes den i vokset papir for å fullføre modningen. Det er brukt upasteurisert kumelk fra Leikvoll Økologiske».
Her er NMs ti beste
Norsk Gardsost har siden 2001 arrangert landsutstillinger, etter hvert Norgesmesterskap, for gardsost/ost. Utviklingen har vært rivende: I 2001 deltok 40 produsenter med til sammen 67 oster på landsutstillingen for gardsost på Fagernes. I år deltok altså 200 oster.
Her er de ti beste:
- Konrad - Stavanger Ysteri
- Blåkoll - Grindal Ysteri
- Prosten - Prestholt Geitost
- Brun Geitost - Prestholt Geitost
- Bjølsund Brie - Rygge Meieri
- Nordlandsost - Lofoten Gårdsysteri
- Sognakvitost - Undredal Stølsysteri
- Leirgrøv 1242 - Prestholt Geitost
- Blå Viking - Snertingdal Ysteri
- Jærosten Jemima - Voll Ysteri
Borch gratulerer
– Jeg vil gratulere alle vinnerne i NM for ost – og en spesiell gratulasjon til Stavanger Ysteri og Konrad. Norsk osteproduksjon er en blomstrende og viktig del av norsk landbruk, og jeg vil bidra til at den gode utviklingen i denne næringen fortsetter, sier landbruks- og matminister Sandra Borch i en pressemelding.