Nyheter
Stadig flere bedrifter permitterer
Mer enn hver tredje medlemsbedrift i NHO Mat og Drikke har nå permitterte medarbeidere.
Likevel: Det står bedre til mat-, drikke- og bionæringen enn i andre bransjer.
NHO-sjefen: – Bekmørkt
NHOs spørreundersøkelse blant medlemsbedriftene, gjennomført 19. og 20. mars, viser dystre tall: Halvparten har bedriftene allerede gjennomført permitteringer – og 8 av 10 vurderer ytterligere permitteringer.
– Bekmørkt. For en uke siden ble tallene fra NHOs medlemsundersøkelse omtalt som sjokkerende. Da er det vanskelig å finne de riktige ordene denne gangen. Uansett hva man kaller dette – krakk, krise, unntakstilstand – det er nesten umulig å ta for hardt i. Det blir vel slik at vi lager nye uttrykk for de neste 100 år: «Korona-krise» blir ettertidens standard, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Hver tredje bedrift i bransjen rammet
NHO Mat og Drikke, med sine 1.600 medlemsbedrifter og rundt 36.000 årsverk, opplever en bedre situasjon, men krevende nok for mange bedrifter og deres ansatte.
Slik fordeler de 321 svarene seg på spørsmålet «Har din bedrift gjennomført permitteringer (helt og/eller delvis) som følge av problemer knyttet til koronaviruset?
Nei: 64 prosent og Ja: 36 prosent.
– Ikke uventet er dette noe høyere tall for permitteringer enn i forrige uke, sier Ingunn Storetvedt Eriksen, direktør for kommunikasjon og marked i NHO Mat og Drikke.
Blant bedriftene som har permittert, er statusen denne:
- Hver fjerde bedrift (25 %) av disse igjen har permittert 75-100 % av staben
- 17 prosent har permittert 51-75 % av de ansatte
- Hver femte bedrift (19 prosent) har permittert 26-50 % av de ansatte
- 36 prosent har permittert inntil hver fjerde ansatt
De største medlemsgruppene i NHO Mat og Drikke er matforedlingsbedrifter (531), bakerier og konditorier (430) og tjeneste og rådgivningsbedrifter (323).