Annonse
salt
Spiser for mye – og vet det
Folk flest vet at de spiser for mye salt. Men de gjør ikke noe med det.
Annonse
56 prosent tror de får i seg for mye salt i maten, viser en spørreundersøkelse Yougov har gjort for ISS. 39 prosent bekymrer seg over det.– Mange av oss er nok klar over at vi spiser mye salt, og at det ikke er bra. Men det er forskjell på teori og praksis, særlig når du står foran fristelser eller matlagingen skal skje i en fei. Det sier fagkonsulent Camilla Sanne Huseby i ISS Catering til Newswire, som skriver om saken på oppdrag nettopp fra ISS.Når kokkene i selskapet lager oppskrifter for kantinene, har redusert saltmengde stått på dagsorden lenge. Men:– Det er et visst spenn mellom oppdragsgivere og kantinegjester. Oppdragsgivere som bestiller, går nesten alltid for de sunneste menyalternativene vi presenterer, mens ønskene fra gjestene kan arte seg annerledes, sier Huseby.Mer enn én av tre vet at maksimalt fem gram salt om dagen er helsemyndighetenes anbefaling.– I Norge spiser vi i gjennomsnitt dobbelt så mye salt som anbefalt. Industribearbeidede matvarer bidrar med 70–80 prosent av saltinntaket i gjennomsnittskosten. Fra rene råvarer får vi cirka 10 prosent, sier lege og avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet.De siste 10–15 prosentene som folk får i seg, tilsetter de selv i matlagingen og ved bordet. Det går fort å venne seg til gradvis nedtrapping av saltmengden, ifølge Skyvulstad.
Forskjell på teori og praksis
Annonse