Nyheter
Skift lanserer veileder for bærekraftige matsystemer
Skift – Næringslivets klimaledere introduserer en ny veileder for bærekraftige matsystemer: matskiftet.no – ny plattform med ti prinsipper for hvordan norske virksomheter kan bidra til å gjøre fremtidens matsystemer mer sirkulære.
Matproduksjon står for 25 til 30 prosent av globale klimagassutslipp, og bidrar til tap av natur og biologisk mangfold over hele verden.
Lavest mulig karbonavtrykk
Derfor er det viktig å sette søkelys på hvor maten vi spiser produseres, pakkes og transporteres – i hele matens reise fra produksjon til den ligger på tallerkenen, skriver organisasjonen i en pressemelding.
– Vi må legge alt til rette for at fremtidens matsystemer skal være mest mulig sirkulære, ha lavest mulig karbonavtrykk og minimal belastning på naturen, sier Bjørn K. Haugland, administrerende direktør i Skift.
Norske råvarer
Næringslivets klimaledere lanserer derfor en ny veileder for bærekraftige matsystemer.
matskiftet.no er en ny plattform med 10 prinsipper for hvordan norske virksomheter kan bidra til mer bærekraftige matsystemer ved å gjøre gjennomtenkte valg. Matskiftet.no er et resultat av arbeidet med Skiftnotatet for mat og landbruk, som i februar 2022 ble overlevert til landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).
Flere av rådene handler om å redusere klimagassutslipp, halvere matsvinn og ikke minst prioritere norske råvarer. Veilederen er et viktig utgangspunkt som et felles næringsliv kan stille seg bak.
Vil mobilisere næringslivet
Skal Norge nå klimamålene, må vi være mest mulig bevisst eget matforbruk og matproduksjon, noe den nåværende geopolitiske situasjonen gjør enda mer aktuelt, skriver Skift videre.
– Vi ønsker derfor å mobilisere et bredt næringsliv til å ta en gjennomgang av matvalgene i egen bedrift. Et standpunkt om å forplikte seg til å følge prinsippene i matskiftet.no kan være et første steg på veien, understreker Bjørn K. Haugland.