Nyheter
Serveringsbransjen fortsetter samarbeid om kutt i matsvinnet
Sentrale aktører og innkjøpskjeder går sammen med Matvett om å lede arbeidet videre med å kutte matsvinn i serveringsbransjen.
Serveringsbransjen fortsetter arbeidet med KuttMatsvinn mot 2030
Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål og målsetningen i «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn».
Prosjektet har skapt et viktig fundament for arbeidet i serveringsbransjen med tydelige definisjoner, indikatorer, system for måling og rapportering, verktøy for opplæring og kommunikasjon med gjester samt deling av beste-praksis i bransjen.
– KuttMatsvinn2020 har bevist at det nytter å samarbeide om viktige utfordringer som matsvinn er for både økonomi, klima og miljø og for samfunnet. Det kommer en tid etter pandemien og det er viktig å fortsette det gode arbeidet. Investeringer som gjøres i dag for å heve ansattes kompetanse og bevissthet rundt matsvinn, vil komme til nytte når bransjen er i full gang igjen, sier Morten Karlsen fra NHO Reiseliv Innkjøpskjeden, som er en av aktørene som satser videre sammen med Matvett.
Nye intensjonsavtaler
Målet med intensjonsavtalen er å videreføre arbeidet etter KuttMatsvinn-prosjektet og å kunne følge opp serveringsstedene med en velutstyrt verktøykasse når serveringsbransjen er tilbake i full aktivitet. Så langt har følgende aktører signert tilslutningsavtalen; Asko, ISS, Nortura, Bama, Equinor, NHO Reiseliv Innkjøpskjeden, Baker- og konditorbransjens landsforening, NHO Service og Handel, Knif, Nores Innkjøpsorganisasjon og SIN Innkjøpssamarbeid.
– Vi er glad for at vi har fått på plass nye avtaler med framoverlente aktører som kan bidra til at arbeidet ikke stopper opp og at vi er rustet til å bistå serveringsbransjen når den er tilbake i full drift, sier Anne-Grete Haugen i Matvett.
Innkjøpskjedene har en viktig rolle for å sette matsvinnet i større grad på agendaen ute hos sine medlemmer og bidra til bredere rekruttering. I påvente av gjenåpning av serveringsstedene har det derfor vært viktig å få med innkjøpskjedene til å inngå avtale med Matvett i tillegg til andre selvstendige aktører, fortsetter hun.
Trippel gevinst
Forebygging av matsvinn gir trippel gevinst: Økt lønnsomhet for bedriften, redusert belastning på klima, og et tryggere matfat for en økende befolkning.
Til sammen oppnådde deltakerne i KuttMatsvinn2020 en matsvinnreduksjon på 15 prosent eller 390 tonn, noe som tilsvarer 24 millioner kroner og 1.400 tonn CO2-ekvivalenter.