Nyheter

Rekord for lokalmat i Meny

Uka før jul solgte Meny lokalmat for nær 100 millioner kroner, en økning på 20 prosent mot året før.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har aldri vært i nærheten av å selge så mange matskatter på én uke. En kjærkommen rekord for småprodusenter som rammes hardt av økte kostnader, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Høysesong

Desember har alltid vært høysesong for lokalmatprodukter i Meny. Denne gangen var det en skikkelig salgstopp uka før jul. I uke 51 var omsetningen på 95 millioner kroner, ca. 20 millioner mer enn samme uke året før.

Snittomsetningen per uke ligger normalt på mellom 25 og 30 millioner kroner.
– I jula er kundene ekstra opptatt av kvalitet, produkthistorie og geografisk opprinnelse. Jeg håper denne trenden fortsetter å bre seg utover året. Lokalmatprodusentene tilfører så mye, både mangfold, lidenskap, kunnskap og unike produkter, sier Kjuus i en pressemelding.

Sårbare produsenter

Mange av lokalmatprodusentene er små familiebedrifter med en sårbar økonomi.
– Flere er bekymret nå. De rammes hardt av økte strøm- og råvarekostnader og er også engstelige for at kunder skal nedprioriterer kvalitetsvarer. Lokalmatleverandørene er nøkterne på egne kostnader, men er nødt til å øke prisene for å ha en levedyktig virksomhet. Det er gledelig å se at våre kunder i økende grad velger unike kvalitetsprodukter, sier Kjuus.

Vekst i lokalmat

Meny forteller at de gjennom 2022 løftet frem sine matskatter, både i butikk og i markedsføring, samt gjennom tett samarbeid på tvers i verdikjeden. Det har gitt resultater. For mens Menys totalomsetning gikk noe tilbake i fjor - etter lånt omsetning i korona-perioden – øker andelen lokalmat. I 2021 var den på 7,28 prosent av totalomsetningen, mens den i 2022 endte på 7,35 prosent. Meny omsatte lokalmatprodukter for 1,506 milliarder kroner i 2022.
Meny har nå 4000 såkalte matskatter i sortiment, levert av til sammen 450 lokalmatleverandører.

Vekstvinnere i 2022 mot 2021

  • Sider fra Åkre Gard, Hardanger
  • Håndverksoster fra Ostebygda, Hol
  • Spekemat og pølser fra Ask Gård, Jevnaker
  • Sjokolade fra Jentene på tunet, Selbu
  • Håndverksøl fra Kinn Bryggeri, Florø
  • Syltetøy og drikke fra Askim Frukt- og bærpresseri
  • Ferskost fra Grøndalen Gård, Nes i Akershus
  • Asparges fra Hvasser asparges, Nøtterøy
  • Fruktdrikker fra Balholm, Balestrand
  • Havregrynsprodukter fra Den Sorte Havre, Våler
  • Sildeprodukter fra Juviksild, Aukra
  • Åkre Gard (sider), Hardanger
  • Jentene på tunet, sjokolade, Selbu
  • Balholm, fruktdrikker, Balestrand
  • EK Gårdspakkeri, desserter, Gressvik
  • Askim frukt- og bærpresseri, syltetøy og drikke
  • Bamserudlåven, iskrem, Mysen
  • Ask Gård, spekemat og pølser, Jevnaker
  • Prosten (modnet kremost), Prestholt Geitost, Hol Ysteri
  • Skivet slegge (salami) Ask Gård, Jevnaker
  • Lilla rosenkål, Ek Gårdspakkeri, Gressvik
  • Limonade bringebær med rips, Balholm, Balestrand
  • Kyllingpølse med chili og kyllingpølse med hvitløk, Gårdsand, Revetal
  • Håndrensede krabbeskjell, Hitramat, Ansnes
  • Siktet økologisk landhvetemel, Holli Mølle, Spydeberg
  • Bakemjølk, Rørosmeieriet, Røros

­

Powered by Labrador CMS