Nyheter
– Raset mot bunnen er stanset
Søkertallene til restaurant- og matfagene på videregående faller fortsatt, men nedgangen er bremset betydelig.
– Det store bildet viser at raset mot bunnen er stanset. Den årvisse nedgangen i søkningen vi har sett i over et tiår til restaurant- og matfagene har stoppet opp, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver for kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke.
Han er imponert over at bransjer som har vært hardt rammet av pandemiens nedstengninger har klart å holde stand i søkningen:
– Det sier noe om hvilken energi skolene selv, opplæringskontorer, interesseforeninger og arbeidslivets parter har lagt i rekrutteringsarbeidet i denne vanskelige tiden.
Nesten som fjoråret
Totalt 4.070 søkere har søkt seg til restaurant- og matfagene, ned fra 4.191 fra skoleåret 2021-22. Søkerne fordeler seg på 3.027 til skole og 1.043 til læreplass.
1.782 elever ønsker å starte i første klasse på restaurant- og matfag til høsten. Det er litt færre enn i inneværende skoleår, viser søkertallene til neste skoleår på videregående skole.
Fortsatt for dårlig
Geografisk er det store sprik:
– Vi hadde en gledelig økning mange steder i landet i fjor, noe som gav en liten økning nasjonalt. Selv om vi har hatt store prosentvise økninger i år i en del fylker, blant annet i Nordland med over 17 prosent, så ender vi omtrent på det samme søkertallet nasjonalt i år som i fjor, sier Espen Lynghaug.
Konklusjonen hans er klar:
– Søkningen til matfagene, og dermed til Norges største landbaserte industri, er for dårlig.
Skepsis til fagdeling
Mat- og drikkenæringen har et skrikende behov for fagarbeidere, og har jobbet hardt for å bedre rekrutteringen.
Andre året på videregående starter spesialiseringen for elevene som startet på restaurant- og mat i år. Her er noen søkertall for kommende skoleår:
-
Matproduksjon: 67 (61 i 2021-22)
-
Baker og konditor: 223 (234)
-
Kokk- og servitørfag: 955 (1.027)
– Mange mener at splittingen av det gamle Vg2 matfag til Vg2 Baker og konditor og Vg2 Matproduksjon var et feilgrep, og at det er matproduksjon som står igjen som taperen. Det å splitte Vg2 Matfag var også en avgjørelse Faglig råd for restaurant- og matfag tvilte seg frem til, men rådet valgte å satse på en opplæringsmodell som skulle gi best mulig opplæring for Vg2-elevene. Vi vil følge utviklingen i disse fagene nøye fremover, og håper også at den nasjonale rekrutteringskampanjen som er finansiert av Landbruks- og matdepartementet og arbeidslivets parter selv, vil gi en effekt frem mot neste søknadsfrist, sier Espen Lynghaug.
Mange trenger læreplass
På vg3 trenger mange læreplass på veien mot fag- og svennebrev. Her er noen tall for kommende skoleår (2021-22 i parentes):
-
Baker: 55 (41)
-
Ernæringskokk (nytt fag): 135
-
Ferskvarehandler (nytt fag): 35
-
Industriell matproduksjon: 46 (28)
-
Kokk: 569 (563)
-
Servitør: 88 (84)
-
Konditor: 90 (104)
-
Kjøttskjærer: 7 (15)
-
Pølsemaker: 9 (5)
-
Slakter: 5 (5)
-
Sjømatproduksjon: 3 (1)