kjøtt

FIBER: Med fiberrikt tilbehør blir kreftfaren mindre, ifølge danske forskere. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Ny forskning kobler kjøtt til kreft

Nå kommer også dansk forskning som kobler rødt kjøtt til kreftfare.

Publisert Sist oppdatert
I fjor kom kreftspesialistene til Verdens Helseorganisasjon, WHO, med den som plasserer prosessert kjøtt i samme kreftfare-kategori som asbest, plutonium og tobakk.Nå følger DTU Fødevareinstituttet opp.– Befolkningsundersøkelser peker på en mulig sammenheng mellom inntak av kjøtt og utvikling av kreft. Kjøtt kan inneholde kreftfremkallende stoffer, men er også en viktig ernæringskilde til jern, viser en undersøkelse fra det danske instituttet.Forskerne har gått gjennom en rekke europeiske og amerikanske studier av kjøttspising og kreftrisiko. Forbrukerne kan selv gjøre faren mindre hvis de spiser rikelig med fullkorn, frukt og grønt, og hvis de ikke svir kjøttet, fastslås det.Fødevareinstituttet peker på at spesielt kvinner i fruktbar alder har et stort behov for jern, og at det blant annet dekkes ved å spise kjøtt.Samtidig viser flere store befolkningsundersøkelser at det er en sammenheng mellom rødt kjøtt, og i enda større grad prosessert kjøtt, og økt risiko for kreft i tarmen. Men effekten er ikke så stor i europeiske studier som i amerikanske, og forskjellige studier definerer «rødt» og «prosessert» eller «bearbeidet» forskjellig.De danske forskerne mener dyreforsøk og studier av tarmsystemet dokumenterer at jernet i kjøtt kan ha en kreftfremkallende virkning. I motsetning til WHO-spesialistene mener de det ikke er mulig å vurdere hvor mye jernet bidrar til det samlede antallet tilfeller av tarmkreft, men danskene mener at det bare er snakk om en mindre del av krefttilfellene.Det samme gjelder stoffene som oppstår når kjøttet stekes eller kokes kraftig. Det er en sammenheng med kreft, men usikkert hvor stor den er, ifølge DTU Fødevareinstituttet.Etter fjorårets tabloide oppslag om kjøtt og kreft å dempe kjøttfrykten en smule.Mindre nitritt i kjøttet reduserer kreftrisikoen, og den reduseres også hvis kjøttet tilsettes askorbinsyre eller isoaskorbinsyre.Studier viser i stigende grad at bakteriesammensetningen i tarmen påvirker risikoen for å utvikle tarmkreft. Det betyr at et kosthold med mye proteiner og få kostfibre øker risikoen, mens fibre fra fullkorn, frukt og grønnsaker kan være med på å redusere den.Fjorårets internasjonale rapport . Den danske rapporten er et bidrag til å forberede kjøttindustrien på at hele rapporten og alle tallene slippes – det har fremdeles ikke skjedd.omstridte og omdiskuterte rapporten

Kreft og jern

Mindre sammenheng

prøvde de fleste ekspertkommentatorene

Tarmbakterier

fikk ikke forbrukerne til å endre kjøttvanene sine
Powered by Labrador CMS