Nyheter

Glade prisvinnere. Fra venstre Kim-Håvard Larsen, president i Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Espen Wasenius, daglig leder i NKL. Foto: Morten Holt

Norske Kokkers Landsforening vant Matomsorgsprisen 2022

Norske Kokkers Landsforening (NKL) vant Matomsorgsprisen 2022 for dens mangeårige arbeid med rekruttering til hele mat- og måltidsbransjen.

Publisert Sist oppdatert

­Det er Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca som står bak Matomsorgsprisen som ble delt ut for 17. gang i år.

– Juryen er imponert over måten prisvinneren arbeider på, og hvordan de omgjør fine ord i offentlige dokumenter til praksis. Prisvinneren jobber målbevisst og setter inn store ressurser for å sikre kokkfagets framtid. Har ikke mat- og måltidsbransjen tilstrekkelig nok av faglærte kokker i framtiden, er det naturlig å frykte at også matomsorgen vil bli dårligere, sa juryleder Ivar Villa under prisutdelingen.

Offentliggjøring av årets matomsorgsvinner foregikk på Tines årlige fagseminar i Oslo. Rundt 100 kjøkken- og pleieansatte var til stede da president Kim-Håvard Larsen og daglig leder Espen Wasenius mottok prisen på vegne av Norske Kokkers Landsforening.

Mangler over 1.000 kokker

Rekruttering til mat- og måltidsbransjen er en stor hodepine – ikke bare for bransjen selv, men også myndighetene. Ifølge Navs bedriftsundersøkelse for 2022 mangler Norge over tusen kokker, skriver Kost- og ernæringsforbundet i en pressemelding.

Tidligere vinnere av Matomsorgsprisen

2021: Avdeling for kjøkken og matomsorg, Lillestrøm kommune v/avdelingsleder Vegar Bakken-Løvaas

2020: Kjøkkenet ved Granly Stiftelse, Kapp på Østre Toten

2019: Ida Kristiansen, klinisk ernæringsfysiolog ved Stavanger Universitetssykehus

2018: Montebellosenteret ved kjøkkensjef Hanne Finstad

2017: Kjøkkensjef Roald Takke ved Glomstua omsorgssenter

2016: Pål H. Stenberg, Fagmyndighet Forpleining, Forsvaret

2015: Hundsund skolerestaurant ved Liselotte Bjelke

2014: Fosen Folkehøgskole ved Bjørn Erik Vangen

2013: Hanne Hagen Jensen, Bærum Storkjøkken

2012: Nils Terje Tangnes, Steffensrud Rehabiliteringssenter

2011: Heracleum bo- og servicesenter, Tromsø

2010: Henning Stordal, Fazer Food Services

2009: Gunnar Kvamme, St. Olavs Hospital

2008: Janicke Gurijordet, Nøtterøy sentralkjøkken

2007: Harald Birkeland, ISS Catering

2006: Albert Brouwer, Sunndal kommune

NKL har gjennom flere tiår jobbet målrettet og aktivt med rekruttering. Mange forbinder foreningen med kokketalenter og prestisjefylte kokkekonkurranser i inn- og utland. Spesielt gledelig er det at foreningen løfter fram og framsnakker ernæringskokkfaget, heter det videre i meldingen.

I 2018 opprettet NKL et Community Catering-landslag (kantine/personalrestaurant, catering og institusjon) som brukes aktivt i rekrutteringsarbeidet.

Målrettet rekruttering

Parallelt har foreningen over flere tiår jobbet med rekruttering til kokkfaget også på andre arenaer. Flere av tiltakene skjer i samarbeid med skole og næringsliv.

Gjennom forskjellige aktiviteter sørger de for at barn og unge i alle aldre får oppleve ekte matglede og at de blir inspirert og motivert til å velge utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. For foreningen er det viktig å legge til rette for praktiske og fysiske aktiviteter. NKL jobber ut fra at det er møter mellom mennesker som gir det beste grunnlaget når utdanningsvalg skal tas, skriver Kost- og ernæringsforbundet.

Sammen med skoler og næringsliv

Nasjonale aktiviteter, som retter seg mot elever i ungdomsskolen, er «Vi dekker til fest», «Ung Restaurant», «Pop Up restaurant» og «Kokkekamp».

Andre tiltak som foreningen står bak er KokkeCampus for elever mellom vg1 og vg2, Tine MatCup og ASKO Servering, Norgescup og Årets Young Chef. Alle er rettet mot ungdom under 20 år og har som mål å motivere unge fagutøvere og styrke rekrutteringen til kokkfaget, heter det videre i meldingen.

Systematisk arbeid

– Årets prisvinner har over lang tid arbeidet systematisk med rekruttering, og har bidratt til å synliggjøre mulighetene som finnes i bransjen. Ikke bare gjennom kokkekonkurranser, men også med populære aktiviteter rettet mot de yngre. Med siste skuddet på stammen, Mini-Chefs, vil forhåpentligvis også denne aldersgruppen få øynene opp for en spennende og variert bransje, heter det i juryens begrunnelse.

Mini-Chefs er et tilbud til de aller yngste, barn og unge i alderen 10 til 15 år. Her står matglede og gode matopplevelser i sentrum, understreker NKL.

Deltakerne blir veiledet av profesjonelle kokker tilknyttet organisasjonen. Målet er det samme: Spre matglede og gi en smakebit på mulighetene som finnes i yrket.

Denne aktiviteten, i likhet med de andre, drives på dugnad, i stor grad av NKLs medlemmer.

Powered by Labrador CMS