Nyheter

Norgesgruppen deler ut 100 millioner til prosjekter som øker bærekraften

Første runde ga 14,5 millioner til åtte prosjekter. Nå er Norgesgruppens bærekraftsfond Handle klar for neste søknadsrunde.

Publisert Sist oppdatert

­Har du et prosjekt som vil gi økt bærekraft i den norske verdikjeden for mat og drikke? Da kan du søke om støtte fra Norgesgruppens bærekraftsfond Handle, som fram til 2025 skal dele ut hele 100 millioner kroner.

Søk innen 1. november

Alle aktører med relevante prosjekter, som vil samarbeide med Norgesgruppen, kan nå søke om midler til bærekraftsprosjekter innen områdene miljø, helse eller mennesker.

Søknadsfrist er 1. november. Norgesgruppen opplyser at tildelingen vil skje i desember i år, etter at søknadene er gjennomgått av tildelingsutvalget i fondet. Fondet har også et fagutvalg som gir innspill til tildelingsutvalget på aktuelle bærekraftområder. Tildelingsutvalget og fagutvalget er satt sammen av intern kompetanse fra Norgesgruppen, og en ekstern ressurs med bred kompetanse på bærekraft.

– Har du et relevant prosjekt eller idé, oppfordrer vi deg til å søke om midler fra Handle. Invitasjonen går til hele den norske verdikjeden for mat: Produsenter, gründere, interesseorganisasjoner, kunnskapsinstitusjoner og alle andre som jobber med sunnere og grønnere produkter og produksjon, sier bærekraftsdirektør Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen.

Hun er ikke opptatt av størrelsen på prosjektet eller ideen i seg selv:

– Det handler om hvilke resultater som kan skapes. Vil det føre til en reell, bærekraftig forbedring i den norske verdikjeden for mat? Vil det føre til mer samarbeid i minst to ledd av verdikjeden? Da vil Handle gjerne høre fra deg, sier Bunkholt Sæter.

Norgesgruppens hovedområder innen bærekraft er miljø, helse og mennesker. Handle ser derfor etter prosjekter innen disse områdene. Emballasje, matsvinn, sunnere eller grønnere produktutvikling, sosiale forhold, helseprosjekter og klimatiltak er gode eksempler på aktuelle formål.

Synlig i butikkene

Flere prosjekter har allerede fått støtte – blant annet sirkulære klimatomater, karbonfangst på bryggeri og andre prosjekter som gir økt dyrevelferd, lavere klimagassutslipp, redusert matsvinn og bedre utnyttelse av ressursene.

– Støtte fra Handle kan utgjøre en viktig forskjell. Allerede et halvt år etter første runde, kan kundene nå finne produkter i butikkhyllene som er realisert ved hjelp av støtte fra Handle, sier Bunkholt Sæter.

LES MER | Disse åtte delte 14,5 millioner kroner

Her er to konkrete eksempler som fikk støtte i den første runden:

  • Orkla: Alternativer til tilsetningsstoffet karragenan i matvarer. Ny variant av Stabburet Leverpostei er nå i butikk, helt fri for karragenan.

  • Reklima: Tomater som dyrkes med næring fra matavfallet til 20 prosent av Norges befolkning, får oksygen fra nanobobler og kan dermed kalles sirkulære klimatomater. Metoden er unik på verdensbasis, og gir enorme muligheter for bærekraftig matproduksjon. Tomatene er allerede ute i utvalgte Meny-butikker.

Powered by Labrador CMS