Nyheter
– Norge er fattige på dagligvarebutikker
Matmerk-sjef Nina Sundqvist mener Norge er veldig fattige på butikkutvalg i den forstand at lavprisbutikker er dønn like – både på utvalg og pris.
Nina Sundqvist er toppsjef i den uavhengige stiftelsen Matmerk. Den jobber for økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. Sundqvist er glad i fagkunnskap og godt utvalg når hun storhandler.
Jeg kjenner meg ikke igjen i kjøttskam, men jeg tror flere burde føle på skam over å kaste mat
Derfor går handleturen på fredager som oftest innom den lokale Meny-butikken på Grensen i Oslo som hun nylig oppdaget, men aller helst CC på Lillehammer når hun er på vei til hytta i helgene.
– Jeg er avhengig av å komme til en fullsortimentsbutikk hvor jeg virkelig kan bli sulten og inspirert når jeg handler. Å møte fagkunnskapen i butikk – dedikerte slaktere og fiskehandlere er alfa og omega for meg.
I hverdagen er Sundqvist, som folk flest, bombardert av lavprisbutikker, så hvis det er behov for en pakke smør, velger hun en av dem.
– Jeg syns vi er veldig fattige i Norge når det gjelder butikker i den forstand at lavprisbutikkene er dønn like – både på utvalg og pris, sier hun.
Klar for firestjerners middag
– Jeg har dessverre alltid Coca Cola Zero. Du finner også nesten alltid fløte, en lagret ost og egg.
Reinsdyrkjøtt i alle varianter er derimot den matretten som alltid vinner hjertet til Sundqvist. Nylig oppdaget hun også den norske varianten av panna cotta, nemlig tjukkmjølkspudding, lagd med tjukkmjølk fra Røros.
En forrett hun også nylig oppdaget er klippfisk carpaccio.
– I Ålesund er det et selskap som heter Dybvik som lager syltynne klippfiskskiver som du kan lage en fin blomsterrokket av, steke litt fenalår og ha litt tørket kornblomst som pynt. Det er egentlig litt synd at jeg ikke har blitt invitert til firestjerners middag. Jeg har alt klart!
Fanget i tidsklemma
Den planlagte firestjernersmiddagen som Sundqvist har planlagt er langt fra hverdagsmat.
Hun understreker at de fleste av oss lever i tidsklemma og hun skammer seg ikke for å ty til industrielt prosessert mat i ny og ne.
– Jeg er av typen som sier at vi skal ha begge deler. Det ene utelukker ikke det andre.
– Det er en del av hverdagen for å få ting til å flyte. Når det er sagt kan jeg like raskt lage tomatsuppe fra bunn som fra en pose.
Sundqvist er ikke en av dem som bruker mest ferdigmat rett og slett fordi hun alltid har hatt interessen for mat.
– Jeg snakker ikke ned ferdigmat, men jeg syns det er trist om matkunnskapen forsvinner. Det kan fort skje fordi alt skal være fort og enkelt.
– Ja, men heldigvis har jeg liten fryseplass, så det begrenser seg plassmessig. Det finnes nok flere bokser med kraft enn det gjør av pizza. Er jeg sulten nok og ikke har tid, skjemmes jeg ikke av å spise en frossenpizza heller.
Et matvrak
Matmerk-sjefen er oppvokst i en kokkefamilie hvor hun ble servert lutfisk som barn. Hun har tatt store deler av utdanningen sin i Luftforsvaret, hvor hun fikk maten servert. Hun har med andre ord ikke gått i gjennom det typiske «studentkostholdet».
Da hun flyttet for seg selv på hybel, traff hun sin nåværende bestevenninne som hun beskriver som «et like stort matvrak» som seg selv.
– Vi endte opp med å spise middag hos hverandre hver dag i ukedagene, så reiste jeg hjem i helgene. Vi abonnerte også på en kokeboktjeneste hvor det kom nye oppskrifter hver måned som vi eksperimenterte med.
Problem med formidlingen
Matindustrien i Norge er ifølge Sundqvist best i verden på mattrygghet, kvalitet, arbeidsforhold og har verdens beste råvarer fra verdens beste bønder.
– Jeg tror det er en utfordring å få frem hvor bærekraftig matindustrien i Norge egentlig er. Matindustrien må bli bedre på å fortelle hvor flinke de faktisk er.
Denne artikkelen er også publisert i Matindustrien #1/2020. Her kan du bestille et gratis prøveabonnement som stanser automatisk.