Nyheter
Nordmenn jakter på gull under kokke-OL i Tyskland
Kokke-OL i Tyskland samler hele 1.200 kokker som til sammen skal lage 7.000 matretter. Norsk kokekunst, basert på norske råvarer, står sentralt – og ambisjonene om edelt metall er skyhøye.
Fredag kveld var det åpningsseremoni der kokker fra 55 land marsjerte inn i messehallene i Stuttgart. De neste dagene skal lagene kjempe om å lage de perfekte rettene i IKA/Culinary Olympics 2024, også kalt kokke-OL.
Norge er blant veldig få nasjoner, og eneste nordiske land, som stiller med landslag i alle konkurransekategorier: junior, senior og community catering (catering/storkjøkken).
Til sammen har de norske utøverne lagt ned over 25.000 timer i trening og nå skal det tas ut i perfeksjon og resultater, skriver Norske Kokkers Landsforening på sine nettsider.
Går for gull
Norge har et gull å forsvare fra senior-klassen fra sist OL og er også revansjesugne etter at de mistet de gjeveste plassene med minst mulig margin under fjorårets VM i Luxembourg. Norge har de siste tiårene blitt en nasjon å regne med helt i toppen i både VM og OL i kokkekunst.
De norske kapteinene har store forventinger til Norges prestasjoner i mesterskapet.
– I november 2022 var juniorlandslaget 0,065 poeng unna å ta gull. Nå er vi tilbake. Denne gangen i OL for å gjøre absolutt alt vi kan for å ta gullet, sier Christer Rødseth som er kaptein på De Norske kokkelandslagene junior.
Tilbake til de norske røttene
Norge har valgt en tematikk i sine retter som bygger på håndverk, kunst og lidenskap. Den rustikke elegansen skal være en reise til hjertet av de norske kulinariske tradisjonene, skriver Norske Kokkers Landsforening videre.
– Vi har utviklet et samlet konsept som presenterer vår kulinariske arv og råvarer som en komplett opplevelse av vår identitet og uttrykk. Temaet strekker seg over menyene i alle fem konkurransekategoriene som de norske kulinariske lagene konkurrerer i, forklarer Gunnar Hvarnes, manager på De Norske Kokkelandslagene.
– Det representerer en reise tilbake til det grunnleggende, hvor kvaliteten på ingrediensene står i sentrum, og teknikker som går i arv gjennom generasjoner, blir verdsatt, understreker han.
Dette skal Norge lage
På de norske menyene i OL står blant annet høylandslam fra Lom, fjordørret med vendasrogn fra innlandet, solbær, kveite fra Rogaland, jordskokker fra Gyda gård, kirsebær fra Hardanger, «Liveche»-kylling, rødbeter fra Sørlandet, kongekrabbe fra Varanger, kamskjell fra Hitra, bringebær fra Lærdal, ung storfe og mye ferske kryddergrønnsaker fra rundt omkring.
Senior og junior har to konkurranser hver, mens community catering har én konkurranse. Premieutdelingen er onsdag, men det blir også delt ut medaljevalører i etterkant av hver konkurranse.
- Dette leverte community catering i kokke-OL 2024.
- Dette leverte juniorlandslaget under OL i dag.
- Og dette lager, og serverer, det norske seniorlandslaget i dag.
- Her kan du følge veien til OL-medaljen.